Business Internaţional

Departamentul de Stat al SUA aprobă potenţiale vânzări de arme în valoare de 1,5 miliarde de dolari

Departamentul de Stat al SUA aprobă potenţiale...

Autor: Dorin Oancea

17.07.2022, 12:57 98

Departamentul de Stat al SUA a aprobat potenţiale vânzări de sisteme de rachete HIMARS către Estonia, de rachete către Norvegia şi de torpile către Coreea de Sud, în cadrul unor tranzacţii separate care ar putea avea o valoare totală de peste 1,5 miliarde de dolari, a anunţat Pentagonul.

Vânzările au loc în contextul în care ţările europene sporesc achiziţiile de arme după ce Rusia a invadat Ucraina, sporind temerile legate de securitate în întreaga regiune, relatează Reuters.

Sistemele HIMARS donate de Statele Unite şi aliaţi sunt folosite de Ucraina în lupta sa cu Rusia.

Pachetul aprobat pentru Estonia va include până la şase lansatoare M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), muniţii, echipamente de sprijin, piese de schimb şi suport tehnic, a precizat Pentagonul.

Agenţia de Cooperare pentru Securitate şi Apărare a Pentagonului a notificat vineri Congresul cu privire la posibila vânzare către Estonia, alături de celelalte două vânzări militare externe.

Tot vineri au fost făcute publice aprobările separate ale Departamentului de Stat privind potenţiala vânzare de rachete aer-aer cu rază medie de acţiune şi echipamente conexe pentru Norvegia, într-o tranzacţie evaluată la 950 de milioane de dolari, şi de torpile uşoare MK 54 pentru Coreea de Sud, cu o valoare estimată la 130 de milioane de dolari.

În ciuda aprobării de către Departamentul de Stat, notificarea nu spune că au fost semnate contracte sau că negocierile s-au încheiat.

Pentagonul a precizat că Lockheed Martin Corp a fost contractorul principal pentru sistemele HIMARS, iar Raytheon Technologies a fost contractorul principal pentru cele până la 205 rachete AIM-120 C-8 sau D Advanced Medium-Range Air-to-Air.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO