Business Internaţional

Deficite bugetare record la americani

04.02.2003, 00:00 12

Administratia SUA prevede deficite bugetare record pentru anii fiscali 2003 si 2004, chiar excluzand costurile unui posibil razboi cu Irakul, au declarat oficiali americani citati de Reuters.
Presedintele George W. Bush prezinta un proiect de buget de 2.200 miliarde de dolari, al carui deficit va fi de 307 miliarde de dolari pentru 2003, peste recordul de 290 miliarde de dolari consemnat in 1992. In anul urmator, deficitul bugetar va scadea usor, la 304 miliarde de dolari, au indicat oficialii.
Noile prevederi, care tripleaza practic deficitul de 109 miliarde de dolari prognozat in luna iulie de Casa Alba, evidentiaza o deteriorare dramatica a situatiei bugetare a SUA, de la excedentul record inregistrat in 2000.
Dar, cand sunt raportate la marimea economiei, deficitele prognozate se situeaza totusi sub nivelul de 6% din Produsul Intern Brut atins in 1983, in timpul administratiei Reagan, iar Casa Alba sustine ca pot fi administrate.
Noul buget al administratiei Bush va solicita incetinirea cresterii cheltuielilor la 4%, desi cele doua sectoare prioritare  - securitatea interna si armata - vor primi fonduri mult mai ridicate de la buget.
Insa bugetul pe 2004 nu include efectele unui posibil razboi cu Irakul. Desi costurile vor depinde de durata unui asemenea conflict si de alti factori, oficialii de la Casa Alba sustin ca s-ar putea apropia de cele 61 miliarde de dolari alocate pentru razboiul din Golf, din anul 1991. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO