Business Internaţional

Declaraţiile făcute de Merkel şi Sarkozy după întâlnirea de astăzi

Declaraţiile făcute de Merkel şi Sarkozy după întâlnirea de astăzi

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy

Autor: Alexandru Matei

09.01.2012, 16:50 1597

O înţelegere cu deţinătorii privaţi de obligaţiuni elene trebuie încheiată cât mai repede pentru ca Grecia să primească un al doilea ajutor de care are nevoie ca de aer, a declarat cancelarul german Angela Merkel după întâlnirea pe care a avut-o astăzi cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, scrie BBC News.

"Al doilea ajutor financiar al Greciei, inclusiv restructurarea datoriei, trebuie finalizat rapid. În caz contrar, nu va fi posibil ca ţara să primească următoarea tranşă", a declarat Merkel.

Grecia are nevoie de un al doilea acord cu UE şi FMI pentru a evita intrarea în incapacitate de plată şi o posibilă excludere din zona euro. Acordul, în valoare de 130 mld. euro, include o restructurare a datoriilor, adică deţinătorii privaţi de titluri elene vor "şterge" jumătate din suma datorată de guvernul de la Atena.

Merkel a declarat că Grecia este "un caz special" şi a insistat asupra faptului că "nicio ţară nu va fi exclusă din zona euro".

La rândul său, Sarkozy a caracterizat situaţia din zona euro drept "foarte tensionată".

Cei doi lideri politici s-au întâlnit pentru a discuta pe marginea pactului fiscal care va îmbunătăţi disciplina fiscală din UE, la care a aderat şi România.

Merkel a insistat ca ţările care nu respectă regulile bugetare ale UE să fie penalizate mai aspru. Referitor la acest pact, Sarkozy a declarat că "vrem ca negocierile să se finalizeze în câteva zile pentru ca noul tratat să fie semnat pe 1 martie". Noile reguli vor include sancţiuni automate pentru ţările care încalcă regulile bugetare, sancţiuni ce pot fi blocate doar dacă o majoritate a ţărilor zonei euro se opun.

Un nou fond de criză, Mecanismul European pentru Stabilitate (ESM), va fi lansat în iulie, cu un an mai devreme decât se stabilise iniţial.

Actualul fond, EFSF, în valoare de 440 mld. euro, este considerat prea mic pentru a putea ajuta ţările mari ale zonei euro, cum sunt Spania sau Italia.

Un alt subiect fierbinte pe agenda celor doi a fost taxa pe tranzacţii financiare. Franţa ar putea-o introduce începând cu luna februarie, în timp ce Germania susţine că aceasta ar trebui introdusă la nivelul UE.

Merkel a lăudat iniţiativa Franţei, spunând că "încercăm de câţiva ani să introducem o taxă pe tranzacţii financiare".

Guvernul britanic a anunţat că va lua în considerare introducerea unei astfel de taxe doar dacă ea va fi adoptată la nivel mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO