Business Internaţional

Decizie istorica pe Wall Street: amenzi de 1,4 mld. dolari

23.12.2002, 00:00 18

Cele mai mari banci de investitii din lume au cazut de acord sa plateasca peste 1,4 miliarde dolari si sa intreprinda reforme radicale pentru a calma acuzatiile conform carora analistii lor de cercetare de piata au indus in eroare investitorii in timpul cresterii bursiere dintre 1990-2000, care si-au vazut topite investitiile peste noapte.
Cea mai mare penalizare a primit-o puternica banca Salomon Smith Barney, detinuta de Citigroup, cel mai mare grup financiar din lume, in valoare totala de 400 milioane dolari, dupa ce a acceptat in urma negocierilor sa-si separe activitatea de cercetare bursiera de operatiunile specifice unei banci de investitii. In bloc, institutiile financiare penalizate, printre care se mai numara Credit Suisse First Boston si Goldman Sachs, au fost de acord cu interzicerea alocarii de actiuni din emisiunile IPO (oferte publice initiale) directorilor executivi cu care au relatii de afaceri.
Acordul negociat si facut public vineri dupa-amiaza la bursa new-yorkeza de catre autoritati federale si organisme de reglementare a pietelor, incheie o  lunga perioada de scandaluri si anchete legate de conflictele de interese care i-au determinat pe bancheri si brokeri sa influenteze artificial piata.
Prevederile  acordului include obligatia firmelor de brokeraj de a angaja cel putin trei companii independente de cercetare bursiera, pentru urmatorii cinci ani, care sa furnizeze date si statistici clientilor firmelor de brokeraj amendate. De asemenea, fiecare institutie financiara de pe lista neagra trebuie sa faca publice rapoartele si estimarile de preturi bursiere ale expertilor sai, pentru cresterea transparentei.
Penalizarile nu vor ruina bancile amendate, din punct de vedere financiar. Totusi, acestea vin intr-o perioada dificila pentru industria avlorilor mobiliare (actiuni, obligatiuni, etc.), care a redus zeci de mii de locuri de munca pentru a economisi fonduri si pentru a supravietui crizei bursiere care a impiedicat multe companii sa se inscrie la bursa si sa fie tranzactionate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO