Business Internaţional

De teamă că nu aprobă suprataxele, Ungaria vrea să limiteze puterile Curţii Constituţionale

De teamă că nu aprobă suprataxele, Ungaria vrea să limiteze puterile Curţii Constituţionale

Autor: Andreea Mioara Neferu

07.11.2010, 17:55 19

Cabinetul maghiar nu are altă variantă decât să limitezeputerile Curţii Constituţionale, în caz contrar aşa-numitele "taxede criză" pe care Budapesta vrea să le implementeze pentru aacoperi găurile bugetare ar putea fi declarate neconstituţionale, adeclarat ministrul ungar al economiei Gyorgy Matolcsy, scriePortfolio.hu. Ungaria a introdus în octombrie un sistem de taxespeciale pentru companiile din industriile energetică, telecom şide retail, după ce în vară a aprobat măsuri similare pentrubănci.

Oficialul de la Budapesta a estimat de asemenea că, până în2015, în economia maghiară se vor mai crea încă 400.000 de locuride muncă şi a declarat că guvernul său a hotărât să creeze unsistem de pensii pe două piloane.

"Guvernul are în vedere un sistem de pensii construit pe douăpaliere. Sistemul (pe trei paliere - n. red.) este un eşec, trebuiesă recunoaştem acest lucru", a explicat Matolcsy.

"Deşi această măsură (de modificare a sistemului de pensii - n.red.) ar trebui să reducă deficitul guvernamental, considerămtotuşi că va submina sustenabilitatea pe termen lung a finanţelorpublice - în special dacă va deveni o caracteristică permanentă asistemului de pensii. De asemenea, considerăm că este un pasregresiv pentru calitatea finanţelor publice ale Ungariei", adeclarat Kai Stukenbrock, analist în cadrul agenţiei de ratingStandard & Poor's.

Veniturile bugetare ale Ungariei ar putea creşte cu 1.000 mld.forinţi (3,6 mld. euro) între 2013 şi 2015, în timp ce cheltuielilepublice ar putea scădea cu 600 până la 800 mld. forinţi (2,2 - 2, 9mld. euro), în condiţiile în care datoria publică se va reduce, iarcosturile de operare legate de parteneriatele public-private, darşi de alte proiecte ale statului vor coborî, a mai spusMatolcsy.

Ministrul maghiar a confirmat faptul că bugetul pe 2011 esteconstruit practic pornind de la trei premise: creştere economică de3%, inflaţie anuală de 3,5% şi datorie publică mai mică. Cu toateacestea, Matolcsy nu a precizat cât de mare este valoarea datoriei,calculată ca procent din PIB, pe baza căreia Cabinetul de laBudapesta şi-a construit proiectul de buget pentru anul viitor.

Jurnaliştii de la Portfolio.hu nu sunt prea încrezători înmăsurile guvernului de la Budapesta, ei afirmând că "stabilitateabugetului nu se sprijină pe piloni prea rezistenţi; chiar nu vedemcum ar putea Cabinetul să facă rost de venituri suplimentare de1.000 mld. forinţi", potrivit unei analize realizate de publicaţiaonline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO