De teamă că nu aprobă suprataxele, Ungaria vrea să limiteze puterile Curţii Constituţionale

Autor: Andreea Mioara Neferu 07.11.2010

Cabinetul maghiar nu are altă variantă decât să limiteze puterile Curţii Constituţionale, în caz contrar aşa-numitele "taxe de criză" pe care Budapesta vrea să le implementeze pentru a acoperi găurile bugetare ar putea fi declarate neconstituţionale, a declarat ministrul ungar al economiei Gyorgy Matolcsy, scrie Portfolio.hu. Ungaria a introdus în octombrie un sistem de taxe speciale pentru companiile din industriile energetică, telecom şi de retail, după ce în vară a aprobat măsuri similare pentru bănci.

Oficialul de la Budapesta a estimat de asemenea că, până în 2015, în economia maghiară se vor mai crea încă 400.000 de locuri de muncă şi a declarat că guvernul său a hotărât să creeze un sistem de pensii pe două piloane.

"Guvernul are în vedere un sistem de pensii construit pe două paliere. Sistemul (pe trei paliere - n. red.) este un eşec, trebuie să recunoaştem acest lucru", a explicat Matolcsy.

"Deşi această măsură (de modificare a sistemului de pensii - n. red.) ar trebui să reducă deficitul guvernamental, considerăm totuşi că va submina sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice - în special dacă va deveni o caracteristică permanentă a sistemului de pensii. De asemenea, considerăm că este un pas regresiv pentru calitatea finanţelor publice ale Ungariei", a declarat Kai Stukenbrock, analist în cadrul agenţiei de rating Standard & Poor's.

Veniturile bugetare ale Ungariei ar putea creşte cu 1.000 mld. forinţi (3,6 mld. euro) între 2013 şi 2015, în timp ce cheltuielile publice ar putea scădea cu 600 până la 800 mld. forinţi (2,2 - 2, 9 mld. euro), în condiţiile în care datoria publică se va reduce, iar costurile de operare legate de parteneriatele public-private, dar şi de alte proiecte ale statului vor coborî, a mai spus Matolcsy.

Ministrul maghiar a confirmat faptul că bugetul pe 2011 este construit practic pornind de la trei premise: creştere economică de 3%, inflaţie anuală de 3,5% şi datorie publică mai mică. Cu toate acestea, Matolcsy nu a precizat cât de mare este valoarea datoriei, calculată ca procent din PIB, pe baza căreia Cabinetul de la Budapesta şi-a construit proiectul de buget pentru anul viitor.

Jurnaliştii de la Portfolio.hu nu sunt prea încrezători în măsurile guvernului de la Budapesta, ei afirmând că "stabilitatea bugetului nu se sprijină pe piloni prea rezistenţi; chiar nu vedem cum ar putea Cabinetul să facă rost de venituri suplimentare de 1.000 mld. forinţi", potrivit unei analize realizate de publicaţia online.