Business Internaţional

De ce sunt femeile rele între ele la muncă - studiu

De ce sunt femeile rele între ele la muncă - studiu

Autor: Mădălina M.

01.12.2013, 10:36 722

Femeile au tendinţa să fie mai agresive cu colegele lor, potrivit unui studiu realizat de o profesoară canadiană, preluat de Bloomberg BusinessWeek.

În 2011, Tracy Vaillancourt, profesoară de psihologie la universitatea canadiană McMaster, a realizat împreună cu cercetătoarea Anachal Sharma un studiu intitulat “Intoleranţa la colegele sexy”, în care a urmărit şi înregistrat reacţia unor studente de facultate la vederea unei colege blonde în două ipostaze diferite. În prima situaţie, tânăra era îmbrăcată în pantaloni şi un tricou simplu, iar în cea de-a doua situaţie, avea o vestimentaţie sumară şi provocatoare. Vaillancourt a arătat apoi înregistrările unui alt grup de femei, care au fost rugate să stabilească nivelul de răutate din fiecare reacţie.

Potrivit rezultatelor studiului, femeile manifestă o agresivitate indirectă faţă de colegele mai atrăgătoare. Aşadar, 85% dintre femei au descondiderat-o pe blonda îmbrăcată sumar imediat ce aceasta a părăsit încăpărea.

Cercetătoarea spune că agresivitatea între femei începe din şcoala primară şi este perfecţionată la liceu. Agresivitatea persistă în rândul studentelor la facultate şi, de multe ori, la serviciu.

Rezultatele studiului condus de Vaillancourt reprezintă explicaţia ştiinţifică a  filmului “Mean Girls” , al producătoarei americance Tina Fey.

Vaillancourt spune că studiul său este important în analizarea comportamentului uman şi nu demonstrează nicidecum că femeile sunt mai rele decât bărbaţii. Dimpotrivă, spune ea, bărbaţii sunt la fel de agresivi, iar uneori folosesc şi forţa fizică.

Cercetătoarea adaugă, de asemenea, că deseori competiţia dintre femei se leagă de atragerea atenţiei bărbaţilor, pornind de la teoria luptei masculilor pentru parteneri, despre care vorbea evoluţionistul Darwin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO