Business Internaţional

Daniel Tzvetkoff, omul care a dezvăluit secretele murdare ale industriei pokerului online

Daniel Tzvetkoff, omul care a dezvăluit secretele murdare ale industriei pokerului online

Daniel Tzvetkoff, cel care a creat sistemul de plăţi al site-urilor de poker online închise de autorităţile americane, ajunsese să câştige 150.000 de dolari pe zi

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

17.04.2011, 23:36 447

Daniel Tzvetkoff, un antreprenor australian în vârstă de 28 deani, este cel care a pus la punct schemele de procesare a plăţilorutilizate de website-urile de poker online care au fost închisezilele trecute pentru a-şi ţine sub control tranzacţiile în mareparte ilegale, potrivit Business Insider.
Se pare că Tzvetkoff este cel care le-a furnizat autorităţiloramericante toate da­tele despre modul în care site-urile îşias­cun­deau banii pentru a scăpa de o sentinţă de 75 de ani deînchisoare, scrie The Sydney Morning Herald.

El este descris de cei care-l cunosc drept un "băiat minune" şi "ungeniu" care a pus bazele primei sale companii la vârsta de 13 anişi care cunoştea toate dedesubturile comerţului electronic. A adusmilioane de do­lari operatorilor site-uirlor Full Tilt Poker şiPoker Stars, câştigând pentru sine până la 150.000 de dolari pe zi,însă mai apoi s-a lăcomit.
Website-urile l-au dat în judecată, acu­zându-l că le-a luat peste100 de milioane de dolari din bani. Apoi, în luna aprilie a anuluitrecut, Tzvetkoff a fost arestat în Las Vegas şi i s-au adusacuzaţii de fraudă bancară şi spălare de bani, ase­meni celorarestaţi la finalul săptămânii tre­cute.

Pentru că s-a considerat că exista riscul ca acesta să fugă, i s-arefuzat eliberarea pe cauţiune. Apoi, după o întâlnire "secretă" cuprocurorii în luna august a anului trecut, acesta a fost eliberatpe cauţiune.
Acum, foştii săi parteneri de afaceri au în faţă posibilecondamnări cu închisoarea după ce unsprezece persoane, inclusivfondatorii a trei dintre cele mai mari site-uri de poker online cuoperaţiuni în Statele Unite, au fost puse sub acuzare în urma celeimai ample acţiuni ale autorităţilor americane împotriva pokeruluipe internet, scrie The Wall Street Journal.

Printre cei acuzaţi se numără fondatorii website-urilor PokerStars,Full Tilt Poker şi Absolute Poker. Acuzaţiile sunt de fraudăbancară, spălare de bani şi încălcarea legislaţiei privitoare lapariurile online.
Acuzaţiile au fost însoţite de închiderea unor website-uri populareşi au pus pe jar miile de jucători care au bani depuşi în conturilede pe aceste site-uri, bani câştigaţi sau încă nejucaţi, careaparţin încă din punct de vedere tehnic clienţilor.

Procurorii federali din Manhattan au acuzat companiile de pokerînregistrate în afara Statelor Unite ale Americii de a fi încercatsă ocolească legile americane ce interzic băncilor şi emitenţilorde carduri de credit să proceseze plăţi pentru jocuri de noroc.Miliardele de dolari primite de la jucători americani au fostînregistrate drept plăţi către comer­cianţi online inexistenţipentru mingi de golf, bijuterii, flori şi alte produse.

După ce băncile şi instituţiile financiare americane au început sădetecteze şi să închidă conturi bancare utilizate de com­panii depoker la sfârşitul anului 2009, o nouă strategie a fost pusă lapunct, potrivit procurorilor, conform căreia website-urile de pokerau convins câteva bănci mici cu probleme financiare să le procesezeplăţile în schimbul unor investiţii de ordinul milioanelor dedolari în cadrul acestora.

Autorităţile federale au blocat de asemenea 76 de conturi bancareasociate cu companiile de poker din 14 ţări. Procurorii încearcă sărecupereze cel puţin 3 miliarde de dolari.
PokerScout, un website care moni­torizează pokerul online,estimează că 1,8 milioane de oameni au jucat poker pe bani înStatele Unite anul trecut, repre­zentând pariuri de 16 miliarde dedolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO