Daniel Tzvetkoff, omul care a dezvăluit secretele murdare ale industriei pokerului online

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 17.04.2011

Daniel Tzvetkoff, un antreprenor australian în vârstă de 28 de ani, este cel care a pus la punct schemele de procesare a plăţilor utilizate de website-urile de poker online care au fost închise zilele trecute pentru a-şi ţine sub control tranzacţiile în mare parte ilegale, potrivit Business Insider.
Se pare că Tzvetkoff este cel care le-a furnizat autorităţilor americante toate da­tele despre modul în care site-urile îşi as­cun­deau banii pentru a scăpa de o sentinţă de 75 de ani de închisoare, scrie The Sydney Morning Herald.

El este descris de cei care-l cunosc drept un "băiat minune" şi "un geniu" care a pus bazele primei sale companii la vârsta de 13 ani şi care cunoştea toate dedesubturile comerţului electronic. A adus milioane de do­lari operatorilor site-uirlor Full Tilt Poker şi Poker Stars, câştigând pentru sine până la 150.000 de dolari pe zi, însă mai apoi s-a lăcomit.
Website-urile l-au dat în judecată, acu­zându-l că le-a luat peste 100 de milioane de dolari din bani. Apoi, în luna aprilie a anului trecut, Tzvetkoff a fost arestat în Las Vegas şi i s-au adus acuzaţii de fraudă bancară şi spălare de bani, ase­meni celor arestaţi la finalul săptămânii tre­cute.

Pentru că s-a considerat că exista riscul ca acesta să fugă, i s-a refuzat eliberarea pe cauţiune. Apoi, după o întâlnire "secretă" cu procurorii în luna august a anului trecut, acesta a fost eliberat pe cauţiune.
Acum, foştii săi parteneri de afaceri au în faţă posibile condamnări cu închisoarea după ce unsprezece persoane, inclusiv fondatorii a trei dintre cele mai mari site-uri de poker online cu operaţiuni în Statele Unite, au fost puse sub acuzare în urma celei mai ample acţiuni ale autorităţilor americane împotriva pokerului pe internet, scrie The Wall Street Journal.

Printre cei acuzaţi se numără fondatorii website-urilor PokerStars, Full Tilt Poker şi Absolute Poker. Acuzaţiile sunt de fraudă bancară, spălare de bani şi încălcarea legislaţiei privitoare la pariurile online.
Acuzaţiile au fost însoţite de închiderea unor website-uri populare şi au pus pe jar miile de jucători care au bani depuşi în conturile de pe aceste site-uri, bani câştigaţi sau încă nejucaţi, care aparţin încă din punct de vedere tehnic clienţilor.

Procurorii federali din Manhattan au acuzat companiile de poker înregistrate în afara Statelor Unite ale Americii de a fi încercat să ocolească legile americane ce interzic băncilor şi emitenţilor de carduri de credit să proceseze plăţi pentru jocuri de noroc. Miliardele de dolari primite de la jucători americani au fost înregistrate drept plăţi către comer­cianţi online inexistenţi pentru mingi de golf, bijuterii, flori şi alte produse.

După ce băncile şi instituţiile financiare americane au început să detecteze şi să închidă conturi bancare utilizate de com­panii de poker la sfârşitul anului 2009, o nouă strategie a fost pusă la punct, potrivit procurorilor, conform căreia website-urile de poker au convins câteva bănci mici cu probleme financiare să le proceseze plăţile în schimbul unor investiţii de ordinul milioanelor de dolari în cadrul acestora.

Autorităţile federale au blocat de asemenea 76 de conturi bancare asociate cu companiile de poker din 14 ţări. Procurorii încearcă să recupereze cel puţin 3 miliarde de dolari.
PokerScout, un website care moni­torizează pokerul online, estimează că 1,8 milioane de oameni au jucat poker pe bani în Statele Unite anul trecut, repre­zentând pariuri de 16 miliarde de dolari.