Business Internaţional

Cursa pentru cea mai importantă primărie din SUA începe astăzi. Cine îl va înlocui pe Michael Bloomberg?

Cursa pentru cea mai importantă primărie din SUA...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

10.09.2013, 13:31 638

Oraşul este majoritar democrat, chiar dacă nu a mai ales un primar democrat de aproximativ 20 de ani, iar alegerile primare democrate au atras atenţia. Cu atât mai mult cu cât, după săptămâni bune de campanie în care totul părea jucat în avans, sondajele au luat-o brusc razna, plasându-l pe primul loc, cu un avans larg, pe cel pe care mulţi nu l-au creditat, cel mai de stânga dintre candidaţi, şi anume Bill de Blasio, mediatorul oraşului.

Potrivit unui sondaj Quinnipiac publicat luni, de Blaiso, care şi-a făcut campanie pe tema inegalităţilor şi care se prezintă drept un anti-Bloomberg, se bucură de 39% din intenţiilede vot, clasându-se cu mult în faţa opozanţilor săi democraţi. El flirtează cu pragul de 40%, care i-ar asigura încă de marţi candidatura democrată la primărie. În cazul unui scor inferior acestui prag, va fi organizat al doilea tur, pe 1 octombrie.

Într-o campanie în care atacurile de ultim moment sunt tot mai frecvente, Michael Bloomberg a pus capăt tăcerii şi l-a acuzat că duce o campanie "rasistă" şi de "război al claselor"."Face apel la alegători utilizându-şi familia", mixtă din punct de vedere rasial, a denunţat primarul în exerciţiu într-un interviu pentru ediţia din weekend a săptămânalului New York. "Este ca şi cum eu aş insista asupra faptului că sunt evreu pentru a atrage votul evreilor", a adăugat el.

Iar strategia sa, de a opune "două oraşe", este "distructivă", a subliniat Bloomberg. "Este foarte populist, foarte de stânga. Este o ruşine, pentru că am crezut întotdeauna că era foarte inteligent", a continuat primarul în exerciţiu.

- de Blasio, anti-Bloomberg

Bill de Blasio, în vârstă de 52 de ani, un latino-american, este căsătorit cu o afro-americană, Chirlane McCray, fostă lebiană, foarte prezentă în campania sa. Ei au doi copii, inclusiv un fiu în vârstă de 15 ani, Dante, de asemenea implicat în campanie.

De câteva săptămâni, de Blasio, care 1,95 metri înălţime, repetă acelaşi mesaj, şi anume că, după 12 ani cu un Bloomberg miliardar şi plutocrat, el este singurul care va îndrăzni să schimbe direcţia. Va creşte impozitele newyorkezilor care câştigă peste 500.000 de dolari pe an pentru a finanţa grădiniţe destinate tuturor copiilor până la vârsta de patru ani.

El denunţă inegalităţile, "povestea celor două oraşe", şi politica controversată a percheziţiilor corporale ("stop and frisk") a poliţiei newyorkeze, care îi vizează mai ales pe tinerii de culoare şi latino.

La sfârşitul lui iulie, de Blasio se clasa abia al patrulea, cu 14% în intenţiile de vot, în spatele reprezentantului Anthony Weiner, preşedintei Consiliului Municipal Christine Quinn şi fostului controlor financiar al oraşului Bill Thompson.

Weiner se află, în prezent, la 6% în sondaje, în urma unor noi dezvăluiri, la sfârşitul lui iulie, despre mania sa supărărtoare de a trimite mesaje de natură sexuală unor necunoscute.

Christine Quinn, captivă în "costumul" de "moştenitoare" a lui Bloomberg, în contextul în care două treimi dintre newyorkezi aspiră să îl schimbe, se află la 18% în sondaje. Avansul iniţial al celei care aspiră să devină prima femeie şi prima lesbiană primar al celui mai mare oraş american s-a erodat săptămână de săptămână.

Bill Thomson, înfrânt de Bloomberg în 2009 (50,7% la 46,3%) se afla luni la nivelul de 25% în sondaje, cu cinci puncte procentuale mai mult decât la precedenta anchetă Quinnipiac, din 3 septembrie. De Blasio a pierdut patru puncte procentuale de atunci.

"Tendinţa ultimelor zile îi este favorabilă lui Bill Thompson", sublinia luni Maurice Carroll, directorul institutului pentru sondaje al Universităţii Quinnipiac. "Bill de Blasio nu a putut, în această săptămână, să îşi menţină cele 43 de procente (în intenţia de vot). Iar Christine Quinn nu s-a mişcat", a adăugat el.

Într-un scrutin al cărui rezultat este greu de anticipat în mod tradiţional, Caroll se abţine să facă vreo predicţie. "Este un vot în care schimbări minuscule de ultima zi pot să facă diferenţa cu adevărat", a subliniat el.

Capacitatea fiecărui candidat de a se mobiliza este esenţială, într-un scrutin în care absenteismul este în general foarte important.

În tabăra republicană, în care sunt în cursă trei candidaţi, toate sondajele, începând din ianuarie încoace, îl plasează pe primul loc pe Joe Lotha, fostul preşedinte al MTA, Autoritatea transporturilor metropolitane newyorkeze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO