Business Internaţional

Cursa nucleară a statelor arabe se înteţeşte

Foto: AP

Autor: Bogdan Cojocaru

26.09.2023, 00:06 338

În 2020, Emiratele Arabe Unite au devenit prima putere nucleară din Peninsula Arabă, rezultatul unui program nuclear lansat în 2009. Abu Dhabi a asigurat în repetate rânduri că ambiţiile sale nucleare, concreti­zate prin primul reactor al unei cen­trale cu patru unităţi, au doar „sco­puri paşnice“ şi că nu va încerca să dezvolte un program de îmbogăţire a uraniului, primul pas spre construi­rea de arme atomice.

Acum, şi Arabia Saudită a făcut un pas mare cu programul ei de dez­voltare a energiei nucleară.  Astfel, cursa nucleară civilă într-una dintre cele mai inflamabile regiuni din lume a luat avânt, odată cu eforturile gu­ver­nelor de acolo de a-şi diversifica economiile şi extinde influenţa la nivel internaţional.

În zona Golfului Persic şi Iranul produce energie atomică, având un re­actor activ şi unul în construcţie. Această ţară are şi un program de îm­bogăţire a uraniului. Arabia Sau­dită a făcut un pas esenţial pentru dez­vol­ta­rea programului său de e­nergie nucle­ară spunând inspectori­lor internaţio­nali că vor avea acces mai larg la insta­laţii pentru a ţine socoteala materia­lelor nucleare, scrie Bloomberg.

Saudiţii implementează linii di­rectoare mai ample de monitorizare împreună cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi anulează un set de reguli învechite care i-au îm­piedicat programul nuclear, a de­clarat ministrul saudit al energiei, prin­ţul Abdulaziz Bin Salman Al Saud.

„Regatul se angajează, prin poli­tica sa privind energia atomică, să res­pecte cele mai înalte standarde de transparenţă şi fiabilitate“, a spus prinţul Abdulaziz. Pasul făcut în­seam­nă că Arabia Saudită va putea accesa material fisionabil şi va putea începe să opereze primul său reactor, o unitate mică de cercetare constru­ită cu asistenţa Argentinei.

Urmează prima licitaţie pentru o centrală nucleară. Analiştii neproli­fe­rării şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la planurile nucleare saudite în absenţa garanţiilor complete ale AIEA şi în lumina comentariilor prinţului moştenitor Mohammed bin Salman.

Conducătorul saudit de facto, cunoscut ca MBS, a avertizat în mod repetat că ţara sa nu ar avea de ales decât să-şi îmbogăţească propriile materiale nucleare dacă rivalului său din Golful Persic, Iranul, i se permite să continue să facă acest lucru.

De asemenea, el a avertizat că dacă Iranul dezvoltă o bombă nucleară, Arabia Saudită ar putea încerca să facă acelaşi lucru. EAU şi-au construit primul reactor în colaborare cu un consorţiu condus de Korea Electric Power Corporation. Iranul cooperează în domeniul energiei nucleare civile cu Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO