Cursa nucleară a statelor arabe se înteţeşte

Autor: Bogdan Cojocaru 26.09.2023

În 2020, Emiratele Arabe Unite au devenit prima putere nucleară din Peninsula Arabă, rezultatul unui program nuclear lansat în 2009. Abu Dhabi a asigurat în repetate rânduri că ambiţiile sale nucleare, concreti­zate prin primul reactor al unei cen­trale cu patru unităţi, au doar „sco­puri paşnice“ şi că nu va încerca să dezvolte un program de îmbogăţire a uraniului, primul pas spre construi­rea de arme atomice.

Acum, şi Arabia Saudită a făcut un pas mare cu programul ei de dez­voltare a energiei nucleară.  Astfel, cursa nucleară civilă într-una dintre cele mai inflamabile regiuni din lume a luat avânt, odată cu eforturile gu­ver­nelor de acolo de a-şi diversifica economiile şi extinde influenţa la nivel internaţional.

În zona Golfului Persic şi Iranul produce energie atomică, având un re­actor activ şi unul în construcţie. Această ţară are şi un program de îm­bogăţire a uraniului. Arabia Sau­dită a făcut un pas esenţial pentru dez­vol­ta­rea programului său de e­nergie nucle­ară spunând inspectori­lor internaţio­nali că vor avea acces mai larg la insta­laţii pentru a ţine socoteala materia­lelor nucleare, scrie Bloomberg.

Saudiţii implementează linii di­rectoare mai ample de monitorizare împreună cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi anulează un set de reguli învechite care i-au îm­piedicat programul nuclear, a de­clarat ministrul saudit al energiei, prin­ţul Abdulaziz Bin Salman Al Saud.

„Regatul se angajează, prin poli­tica sa privind energia atomică, să res­pecte cele mai înalte standarde de transparenţă şi fiabilitate“, a spus prinţul Abdulaziz. Pasul făcut în­seam­nă că Arabia Saudită va putea accesa material fisionabil şi va putea începe să opereze primul său reactor, o unitate mică de cercetare constru­ită cu asistenţa Argentinei.

Urmează prima licitaţie pentru o centrală nucleară. Analiştii neproli­fe­rării şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la planurile nucleare saudite în absenţa garanţiilor complete ale AIEA şi în lumina comentariilor prinţului moştenitor Mohammed bin Salman.

Conducătorul saudit de facto, cunoscut ca MBS, a avertizat în mod repetat că ţara sa nu ar avea de ales decât să-şi îmbogăţească propriile materiale nucleare dacă rivalului său din Golful Persic, Iranul, i se permite să continue să facă acest lucru.

De asemenea, el a avertizat că dacă Iranul dezvoltă o bombă nucleară, Arabia Saudită ar putea încerca să facă acelaşi lucru. EAU şi-au construit primul reactor în colaborare cu un consorţiu condus de Korea Electric Power Corporation. Iranul cooperează în domeniul energiei nucleare civile cu Rusia.