Business Internaţional

Cum vor liderii politici germani să-şi repare economia şi să împiedice ca aceasta să devină din nou „omul bolnav al Europei“

Cum vor liderii politici germani să-şi repare economia...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.08.2023, 21:23 587

Economia Germaniei este în declin. Principalul partid de opoziţie, CDU, de centru-dreapta, a prezentat un program de urgenţă pentru com­baterea recesiunii, intensificând pre­siu­nea asupra cancelarului social-de­mocrat Olaf Scholz, scrie Deutsche Welle.

Printre propuneri: limitarea ime­diată a preţurilor la energie electrică, oprirea tuturor legilor şi reglemen­tă­rilor care cresc birocraţia, eliminarea impozitului pe venit pentru orele su­plimentare şi reducerea impozitului pe profit şi a altor taxe.

În ultimele luni au venit mai mul­te veşti proaste din economia germa­nă: în iunie, producţia din industrie, construcţii şi energie a scăzut din nou, de data aceasta cu 1,5% faţă de luna precedentă, potrivit Biroului Fe­deral de Statistică. Acest lucru vine după ce Fondul Monetar Inter­naţional (FMI) a tras recent un sem­nal de alarmă, anunţând că Germa­nia va fi singura dintre cele peste 20 de ţări examinate în care producţia economică va scădea în acest an.

Germania este în continuare cea mai mare economie din UE şi dacă ar deveni din nou „omul bolnav al Europei“, acest lucru ar avea impact asupra altor economii.

Însă Reinhard Houben, purtăto­rul de cuvânt pentru politică econo­mică al Partidului Liber Democrat (FDP), cel mai mic membru al gu­vernului de coaliţie tripartită, vede lu­crurile diferit. „Termenul «omul bolnav al Europei» este exagerat“, a spus el pentru DW. Dar a recu­nos­cut: „Într-adevăr, asistăm la o scăde­re economică“.

Crizele pot aduce beneficii opo­ziţiei politice, aşa că, în încercarea de a exploata oportunitatea, Uniunea Creş­tin Democrată (CDU) şi parte­nerul său regional bavarez Uniunea Socială Creştină (CSU) au venit cu propuneri pentru un plan de repa­rare rapidă (Sofortprogramm).

Pre­şe­dintele CDU Friedrich Merz spu­ne că soluţiile ar începe să funcţione­ze imediat pentru a preveni ca recesiunea actuală să se transfor­me într-o slăbiciune economică pe termen lung.

Propunerile includ limitarea imediată a preţurilor la energie electrică, oprirea tuturor legilor şi reglementărilor care cresc birocraţia, eliminarea impozitului pe venit pentru orele suplimentare şi reducerea impozitului pe profit şi a altor taxe.

Houben este sceptic. Propunerile nu au fost gândite bine, susţine el. „Nu pot să le văd ca pe un program politic“.

Reducerea birocraţiei, de exemplu, este un lucru pe care Ministerul Justiţiei condus de FDP se ocupă de mult timp, spune Houben, adăugând că CDU şi CSU ştiu foarte bine că ministrul de finanţe şi liderul FDP, Christian Lindner, a propus deja nu mai puţin de 50 de măsuri de politică fiscală în legea lui pentru oportunităţi de creştere.

Celelalte două partide din guvernul german, social-democraţii (SPD) şi ecologiştii Verzi asigură că sunt pe cale să consolideze economia.

Ricarda Lang, copreşedintele Verzilor, a declarat că partidele de guvernământ au elaborat în comun un pachet de măsuri pentru „apărarea fundaţiei economiei germane“. Vorbind cu tabloidul săptămânal Bild am Sonntag, ea a insistat că guvernul este pe drumul cel bun, recunoscând că căile ferate germane, îngrijirea copiilor şi digitalizarea au încă nevoie urgentă de îmbunătăţire.

Între timp, co-liderul SPD, Saskia Esken, pledează de mult timp pentru un preţ subvenţionat la electricitatea pentru industrie şi investiţii majore în infrastructură, în timp ce ministrul construcţiilor Klara Geywitz (SPD) doreşte să subvenţioneze industria construcţiilor prin introducerea mai multor opţiuni care să anuleze impozitele pentru cei care investesc în proiecte de locuinţe.

Dar Institutul German de Cercetare Economică (DIW Berlin) a avertizat împotriva subvenţiilor şi reducerilor de taxe: „Un program de stimulare economică care să ofere doar un alt miliard puternicului sector corporativ ar fi contraproductiv“, a declarat preşedintele DIW, Marcel Fratzscher. „Acest lucru le-ar oferi doar venituri suplimentare, dar nu ar rezolva problemele economice“.

Cancelarul Olaf Scholz, fost ministru de Finanţe în guvernul conservator al Angelei Merkel, a fost în vacanţă şi nu a emis încă o declaraţie cu privire la recesiunea economică, dar presiunea asupra lui pentru a face acest lucru creşte, în special din partea liderilor opoziţiei care spun că trebuie să ia atitudine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO