Business Internaţional

Cum se luptă trei fabrici europene să facă faţă iernii în criza energiei

Cum se luptă trei fabrici europene să facă faţă...

Autor: Catalina Apostoiu

22.12.2022, 00:05 320

Durerea provocată de preţurile ridicate la gaze se resimte peste tot în Europa în acest an, însă pentru unele companii costurile suplimentare sunt mai mult decât o durere de cap pen­tru management sau o povară pentru marjele de profit. Sunt o ameninţare existenţială, scrie Financial Times.

Aceste companii sunt producăto­rii cu consum ridicat de energie ai continentului, operaţiuni unde factu­rile anuale la energie se pot ridica la milioane de euro. Pentru ele, criza energiei a însemnat închideri, dispo­nibilizări şi chiar faliment. Dar ce e mai rău de-abia de-acum urmează probabil să vină.

Cel mai dur test pentru proprie­tarii de fabrici europeni va veni în lu­nile reci şi costisitoare de iarnă, când temperaturile extrem de scăzute şi întreruperile de electricitate amenin­ţă să-i împingă şi mai aproape de marginea prăpastiei.

Operarea unui furnal costa 7.000 de euro pe lună înainte de războiul din Ucraina, iar acum costă 110.000 de euro, o situaţie „imposibil de gestio­nat“, spune Andrea Perotta, cofon­dator al producătorului italian de sti­clă New Murano Gallery. „Energia este problema principală, dar nu este vorba doar de energie, ci şi de materii prime, ambalaje, transport. Preţurile acestora au crescut“.

„Este clar cea mai mare criză cu care s-a confruntat businessul nos­tru“, spune Francesco Scarpa, co-fondator.

David Fernandez-Valladares, ma­naging director al producătorului spaniol de plăci ceramice Realonda, spune că facturile la energie mănâncă până la unu din fiecare doi euro din vânzările generate de sectorul plă­cilor. Compania sa mai face profit, însă marjele s-au prăbuşit cu aproxi­mativ trei sferturi de anul trecut. „E brutal“, spune acesta.

Producătorul german din indus­tria chimică Follmann Chemie a supravieţuit crizei energetice din anii ’70, iar Frank Follmann, directorul acestuia, spune că fiecare generaţie în­tâmpină propriile obstacole, iar fe­lul în care reacţionează o defineşte. 

Însă Follmann se teme pentru soarta industriei chimice germane, care „mănâncă“ aproximativ o trei­me din gazele consumate de baza industrială a ţării.

New Murano Gallery supravie­ţu­ieşte graţie susţinerii guvernamen­tale, iar compania a fost de asemenea obligată să ia decizii drastice privitoare la designul produselor sale. Compania s-a reorientat în acelaşi timp către lucrări cu marje mai ridicate.

În pofida tuturor măsurilor de reducere a costurilor, businessul supravieţuieşte cu greu. „Trăim de pe-o zi pe alta. Nu avem nicio siguranţă“, spune Perotta.

Realonda şi-a trecut o parte din costurile mai ridicate mai departe către clienţi.

Follmann Chemie a cumpărat un rezervor de petrol pentru posibilitatea raţionalizării gazelor în iarnă. „Ne va ajunge două zile. Dacă firma rămâne fără gaze mai mult, atunci vom avea probleme mai mari“, spune Follmann.

Deşi Perotta este recunoscător pentru susţinerea statului, acesta crede că sunt necesare soluţii mai radicale pentru a supravieţui. În cazul Realonda, lipsa de susţinere din partea statului spaniol creează un sentiment de abandon total. Criza i-a dat lui Follmann un sentiment de frustrare. „Germania s-ar fi putut descurca mai bine. Riscăm să ne pierdem părţi însemnate din industrie“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO