Business Internaţional

Cum schimbă războiul din Ucraina businessul din Polonia. După refugiaţi, care au ajutat la acoperirea penuriilor de muncitori, vin companiile ucrainene

Cum schimbă războiul din Ucraina businessul din...

Autor: Catalina Apostoiu

08.04.2024, 21:31 302

Ucrainenii refugiaţi în Polonia în urma războiului pornit de Rusia îm­potriva ţării lor sunt foarte preţuiţi de companiile poloneze, aceştia aju­tând la acoperirea penuriilor de mun­citori cu care acestea se confruntă. Majoritatea refugiaţilor au fost an­gajaţi în producţie, catering, servicii, IT şi comunicaţii, aceştia făcând ca Polonia să resimtă mai puţin acut lipsa forţei de muncă în comparaţie cu ţările sale vecine.

Acum, companiile ucrainene îi urmează pe aceştia în Polonia. Ucrai­nenii preiau businessuri poloneze, iar în 2023 au înfiinţat cele mai multe din­tre companiile noi din această ţară.

Tri Vedmedi (Trei Urşi), un pro­ducător ucrainean de îngreţată şi ali­mente congelate, a achiziţionat re­cent compania poloneză Nordis, relatează Warsaw Voice. Nordis este un producător de alimente congelate şi îngheţată cu o fabrică în apropierea graniţei germane şi o reţea de dis­tribuţie în 19 oraşe poloneze.

Pentru Tri Vedmedi, tranzacţia are drept obiectiv creşterea oportuni­tă­ţilor de extindere, compania ucrai­neană dorind să-şi asigure prezenţa pe pieţele poloneză şi din UE. Acesta nu este însă primul caz în care ucrainenii îşi fac o intrare puternică pe piaţa poloneză, notează money.pl.

Anul trecut, EpicentrK, deţinută de miliardarul ucrainean Oleksandr Hereha, împreună cu partenerul său de afaceri Paravita Holding din Cipru, au anunţat că vor investi 10 milioane de euro în dezvoltarea lanţului de magazine Intersport Polska. Scopul companiei este de a deveni lider de piaţă.

De asemenea, recent, DRI, o subsi­diară a DTEK, cea mai mare companie privată de energie a Ucrai­nei, deţinută de cel mai bogat om al Ucrainei, Rinat Ahmetov, a înche­iat un acord de achiziţie a unui pro­iect de stocare a energiei în baterii creat de compania poloneză Colum­bus Energy, potrivit Notes from Poland.

Anul trecut, străinii au înfiinţat 42.000 de companii în Polonia, iar majoritatea sunt companii ucrainene, notează Warsaw Voice.

Se estimează că cetăţenii ucrai­neni au înregistrat peste 28.000 de companii, reprezentând 72% din nu­mărul total de companii noi înfiinţate anul trecut în Polonia.

După mai mult de doi ani de răz­boi în Ucraina, impactul refugiaţilor din această ţară asupra economiei poloneze devine din ce în ce mai vizibil, relevă un nou studiu Deloitte citat de Polskie Radio.

Deşi au fost forţaţi să-şi părăsească ţara, refugiaţii ucraineni au pătruns rapid pe piaţa poloneză a muncii ca angajaţi şi antreprenori.

Anul trecut, în calitate de consumatori, angajaţi, antreprenori şi contribuabili, refugiaţii ucraineni au avut o contribuţie de aproximativ 0,7%-1,1% la PIB-ul polonez, iar această influenţă este aşteptată să crească, scrie rp.pl.

Între 225.000 şi 350.000 de refugiaţi din Ucraina muncesc în prezent în Polonia.

Potrivit pap.pl, taxele plătite de refugiaţi au ajuns la 10-14 miliarde de zloţi (2,3-3,2 miliarde de euro) în 2022 şi alte 15-20 miliarde de zloţi în 2023, ceea ce reprezintă mai mult decât cheltuielile de stat pentru ajutorul iniţial.

După cum prevăd experţii Deloitte, impactul pozitiv al refugiaţilor din Ucraina asupra economiei poloneze va creşte pe măsură ce productivitatea acestora se îmbunătăţeşte. Pe termen lung, aceştia vor creşte PIB-ul polonez cu 0,9-1,35% anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO