Business Internaţional

Cum s-a ajuns la armistitiu in razboiul pentru asiguratorul PZU, cea mai controversata privatizare din Polonia

11.10.2009, 23:26 27

Anul viitor compania de asigurari PZU urmeaza sa se listeze, iarguvernul polonez va "scapa" de plata a 12,1 mld. dolari (8,3 mld.euro) intr-unul dintre cele mai controversate cazuri de arbitrajinternational, scrie cotidianul de business The Wall StreetJournal.

Analistii considera ca incheierea cu succes a acestui scandal vafi o victorie rasunatoare pentru partidul polonez aflat la putere,Platforma Civica.

"Acesta este cu siguranta un succes si este de bun augur faptulca mediul investitional din Polonia va reveni la normalitate.Conflictul dintre cele doua parti a tinut departe investitorii",este de parere Pawel Swieboda, director executiv al think-tankuluipolonez DemosEuropa.

Un element important al acordului dintre statul polonez siEureko este decizia de lansare a unei oferte publice initialepentru asiguratorul PZU (Powszechny Zaklad Ubezpieczen) la bursadin Varsovia undeva in prima jumatate a anului 2010. Analistiiestimeaza ca PZU este una dintre cele mai mari companii polonezedin perspectiva capitalizarii bursiere.

In alta ordine de idei, armistitiul dintre Polonia si Eureko vadebloca si plata dividendelor aferente ultimilor trei ani, invaloare de 12 mld. zloti (2,85 mld. euro), care vor merge catreguvernul polonez, Eureko, precum si catre ceilalti actionari aiPZU.

Criza, motivul "impacarii"

Negocierile dintre guvernele poloneze ce s-au succedat inultimii zece ani la putere si reprezentantii Eureko au stagnat panain momentul in care nevoia acuta de finantare, potentata de actualacriza, a adus ambele parti de aceeasi parte a baricadei.

Disputa a inceput oficial in 2001, cand statul polonez a refuzatsa onoreze angajamentul asumat in 1999 de a privatiza integralasiguratorul PZU, demers prin care Eureko ar fi putut obtine omajoritate de control in cadrul companiei. In prezent, guvernul dela Varsovia detine 55,1% din actiunile PZU, iar Eureko - 32,1%.

Olandezii de la Eureko au lansat acuzatii dure la adresastatului polonez, sustinand ca nerespectarea obligatiilor dincontractul de privatizare i-a costat sansa de a putea cumparaactiuni in cadrul PZU la un pret mai redus.

Eureko primeste compensatii de zece ori maimici

Conform intelegerii incheiate recent de statul polonez siEureko, compania olandeza isi va reduce treptat participatia incadrul PZU si va renunta la plangerile inaintate Curtii de Arbitrajde la Londra, in schimbul unei compensatii de 4,77 mld. zloti (1,13mld. euro), de aproape zece ori mai mica decat ceruse initialEureko (35 mld. zloti, adica 8,3 mld. euro).

"Ne-am indeplinit obiectivul de a recastiga controlul asupraasiguratorului PZU si de a realiza iesirea olandezilor de la Eurekodin actionariatul companiei", a declarat ministrul polonez definante, Aleksander Grad.

Ministerul de Finante de la Varsovia si Eureko isi vor vindepachetele de actiuni pe care le detin la compania PZU in cadrulunei oferte publice initiale, ce va avea loc cel mai probabil anulviitor. Cea mai mare parte a compensatiilor pe care Eureko le vaprimi vor proveni din dividendele pe care statul polonez urmeaza sale incaseze.

Restul vor fi fonduri obtinute de autoritatile poloneze dinvanzarea unei participatii de 5% in cadrul PZU, derulata in cadrulofertei publice initiale de anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO