Cum s-a ajuns la armistitiu in razboiul pentru asiguratorul PZU, cea mai controversata privatizare din Polonia

Autor: Andreea Mioara Neferu 11.10.2009

Statul polonez si compania olandeza de asigurari Eureko au incheiat o lupta ce dateaza inca din 1999 in legatura cu privatizarea asiguratorului de stat PZU. Lipsa de lichiditati a ambelor parti a fost motivul care a dus la pace.



Anul viitor compania de asigurari PZU urmeaza sa se listeze, iar guvernul polonez va "scapa" de plata a 12,1 mld. dolari (8,3 mld. euro) intr-unul dintre cele mai controversate cazuri de arbitraj international, scrie cotidianul de business The Wall Street Journal.

Analistii considera ca incheierea cu succes a acestui scandal va fi o victorie rasunatoare pentru partidul polonez aflat la putere, Platforma Civica.

"Acesta este cu siguranta un succes si este de bun augur faptul ca mediul investitional din Polonia va reveni la normalitate. Conflictul dintre cele doua parti a tinut departe investitorii", este de parere Pawel Swieboda, director executiv al think-tankului polonez DemosEuropa.

Un element important al acordului dintre statul polonez si Eureko este decizia de lansare a unei oferte publice initiale pentru asiguratorul PZU (Powszechny Zaklad Ubezpieczen) la bursa din Varsovia undeva in prima jumatate a anului 2010. Analistii estimeaza ca PZU este una dintre cele mai mari companii poloneze din perspectiva capitalizarii bursiere.

In alta ordine de idei, armistitiul dintre Polonia si Eureko va debloca si plata dividendelor aferente ultimilor trei ani, in valoare de 12 mld. zloti (2,85 mld. euro), care vor merge catre guvernul polonez, Eureko, precum si catre ceilalti actionari ai PZU.

Criza, motivul "impacarii"

Negocierile dintre guvernele poloneze ce s-au succedat in ultimii zece ani la putere si reprezentantii Eureko au stagnat pana in momentul in care nevoia acuta de finantare, potentata de actuala criza, a adus ambele parti de aceeasi parte a baricadei.

Disputa a inceput oficial in 2001, cand statul polonez a refuzat sa onoreze angajamentul asumat in 1999 de a privatiza integral asiguratorul PZU, demers prin care Eureko ar fi putut obtine o majoritate de control in cadrul companiei. In prezent, guvernul de la Varsovia detine 55,1% din actiunile PZU, iar Eureko - 32,1%.

Olandezii de la Eureko au lansat acuzatii dure la adresa statului polonez, sustinand ca nerespectarea obligatiilor din contractul de privatizare i-a costat sansa de a putea cumpara actiuni in cadrul PZU la un pret mai redus.

Eureko primeste compensatii de zece ori mai mici

Conform intelegerii incheiate recent de statul polonez si Eureko, compania olandeza isi va reduce treptat participatia in cadrul PZU si va renunta la plangerile inaintate Curtii de Arbitraj de la Londra, in schimbul unei compensatii de 4,77 mld. zloti (1,13 mld. euro), de aproape zece ori mai mica decat ceruse initial Eureko (35 mld. zloti, adica 8,3 mld. euro).

"Ne-am indeplinit obiectivul de a recastiga controlul asupra asiguratorului PZU si de a realiza iesirea olandezilor de la Eureko din actionariatul companiei", a declarat ministrul polonez de finante, Aleksander Grad.

Ministerul de Finante de la Varsovia si Eureko isi vor vinde pachetele de actiuni pe care le detin la compania PZU in cadrul unei oferte publice initiale, ce va avea loc cel mai probabil anul viitor. Cea mai mare parte a compensatiilor pe care Eureko le va primi vor proveni din dividendele pe care statul polonez urmeaza sa le incaseze.

Restul vor fi fonduri obtinute de autoritatile poloneze din vanzarea unei participatii de 5% in cadrul PZU, derulata in cadrul ofertei publice initiale de anul viitor.

Zlotul si piata obligatiunilor, tinute in sah

Temerile ca PZU isi va vinde o parte considerabila din obligatiunile pe care le detine in portofoliu, precum si faptul ca Eureko ar putea converti in euro dividendele si compensatiile pe care le va incasa au tinut cu sufletul la gura autoritatile poloneze atat in ceea ce priveste evolutia zlotului, cat si a pietei de obligatiuni din tara.

Pe 2 octombrie, directorul executiv al asiguratorului polonez PZU, Andrzej Klesyk, a declarat ca institutia nu va fi nevoita sa vanda obligatiuni de trezorerie pentru a-si finanta acordarea de dividende, in conditiile in care a obtinut credite bancare in valoare de 32 mld. zloti (7,6 mld. euro).

Intelegerea dintre cele doua parti ar putea include si pasarea integrala a bancii poloneze BGZ, de dimensiuni medii, in portofoliul bancii olandeze Rabobank, care deja detine 59% din actiunile BGZ si este actionar in cadrul Eureko, anunta la sfarsitul lunii septembrie publicatia Polska.

Cronologia cazului Eureko vs. statul polonez