Business Internaţional

Cum l-au lasat politicienii europeni pe seful BCE pe tusa in solutionarea crizei Greciei

Cum l-au lasat politicienii europeni pe seful BCE pe tusa in solutionarea crizei Greciei

FOTO: Reuters

13.04.2010, 23:10 18

Jean Claude-Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE)si in acelasi timp unul dintre arhitectii uniunii monetare dinEuropa, pare ca nu mai are niciun cuvant de spus in rezolvareaproblemelor ce au lovit Batranul Continent in ultimul an.

In conditiile in care statele europene au pornit o lupta aprigain directia detensionarii situatiei din Grecia, ce a culminat cuanuntul unui pachet financiar in valoare de 45 de miliarde de euro,eforturile lui Trichet de a creiona o solutie pentru problemeleAtenei au ramas fara ecouri, scrie cotidianul The Wall StreetJournal Europe.

Pe marginea unor subiecte-cheie, ce variaza de la opozitia fatade interventia Fondului Monetar International in cazul Greciei panala recomandarea facuta statelor europene de a adopta o viziune si ovoce comuna, francezul Trichet nu a reusit sa se faca auzit incapitalele europene.

"Problema actuala este ca el raspunde de o institutie care sepresupune ca trebuie sa fie gardianul monedei euro, insa o serie dedecizii care vor afecta viitorul monedei unice ii scapa printredegete", a declarat Philip Whyte, cercetator in cadrul Centruluipentru reforma europeana din Londra.

Lipsa unei influente directe a lui Trichet asupra solutiilorprivind criza Greciei ar putea reduce rolul presedintelui BanciiCentrale Europene si, in acelasi timp, va pune sub semnulintrebarii capacitatea institutiei europene de a raspunde laviitoare socuri economice, spun analistii. Banca Centrala Europeanaa refuzat sa comenteze pe marginea acestui subiect.

Nu este luat in seama de nemti

Mai multe tari din zona euro inca resimt turbulentele economiceprovocate de recesiune si politicienii, in special cei germani, auprivit cu reticenta inca de la inceput recomandarile lui Trichet dea lua o decizie rapida si transanta in privinta crizei datoriilordin Grecia, intrucat acest lucru ar fi insemnat un apel la baniicontribuabililor. De altfel, aceasta perspectiva a deterioratpopularitatea Uniunii Europene si a creat diviziuni in Europa intresustinatorii unei integrari economice si politice mai profunde sicei care considera ca statele membre trebuie sa-si pastrezesuveranitatea.

"BCE se bucura de o reputatie deosebita, insa guvernele auignorat-o si au scos-o din peisaj. Iti pierzi increderea in modulin care politicile sunt abordate in zona euro daca ceea ce pare afi cea mai solida institutie este marginalizata", potrivit luiMarco Annuziata, economist-sef al UniCredit.

Alti analisti sunt de parere ca actuala criza a Greciei nu aredus importanta BCE, ci pur si simplu a clarificat rolul acesteiinstitutii in arhitectura financiara a zonei euro. Dificultatile pecare Trichet le intampina ar putea fi o lectie pentru cel care iiva urma in functie, de a se ocupa numai de politica monetara fara ainterveni in chestiuni in care BCE nu detine niciun control.

La americani seful Fed este ascultat

La polul opus, banca centrala americana (Fed) a reusit, pe timpde criza, sa devina din ce in ce mai importanta si sa aiba uncuvant greu de spus chiar la nivel mondial. Seful Fed Ben Bernankeprimeste partea sa de critici, insa opiniile sale cu privire laeconomie, reglementare sau politica fiscala au greutate in fatastrategilor, oficialilor americani si chiar a populatiei. Derapajulde imagine dintre cei doi lideri de banci centrale ar putea punepresiuni si mai puternice pe umerii monedei euro.

Turbulentele din Grecia "au dat nastere unor perceptii gresite"cu privire la atributiile BCE, a declarat David Marsh, autor allucrarii "The Euro", ce prezinta procesul de creare a monedeiunice. "Indicat ar fi sa existe un echilibru de responsabilitati siactiuni intre guverne si BCE", adaugat Marsh.

Atena se imprumuta din nou pe pietele financiare lapreturi rezonabile

Investitorii revin la sentimente mai bune fata de Grecia, dupace statele europene si FMI au anuntat ca vor sprijini Atena cu 45de miliarde de euro in cazul in care nu va reusi sa se finanteze depe pietele de capital. Astfel, Grecia a vandut ieri titluri petermen scurt, cu scadenta la 26, respectiv 52 de saptamani, invaloare de 1,56 miliarde de euro, cu peste 300 de milioane de euroin plus fata de suma planificata, scrie Bloomberg.

Titlurile pe 26 de saptamani in valoare de 780 de milioane deeuro au avut o dobanda de 4,55%. Cele cu scadenta la 52 desaptamani, in valoare tot de 780 de milioane de euro, au avut odobanda de 4,85%. In ianuarie dobanda era de numai 2,2%.

Totodata, moneda euro s-a apreciat marti cu 0,16% in raport cudolarul american, pana la o cotatie de 1,3613 dolari per euro. Pede alta parte, randamentul obligatiunilor elene cu scadenta la zeceani a ramas aproape neschimbat, pana la 6,64%, potrivit The WallStreet Journal.

Cine este Jean-Claude Trichet

  • Data nasterii: 20 decembrie 1942.
  • Locul nasterii: Lyon, Franta.
  • Licentiat in inginerie miniera si civila la Ecole nationalesuperieure des Mines de Nancy si in stiinte economice la Universitede Paris.
  • A urmat si cursurile unor facultati franceze de renume precumInstitut díetudes politiques de Paris si Ecole nationaledíadministration.
  • Si-a inceput cariera profesionala in 1966, ca inginer insectorul privat.
  • In 1978, devine consilier al ministrului economiei dinFranta.
  • Este numit seful cabinetului ministrului economiei, finantelorsi privatizarii in 1986, iar in 1993 isi incepe primul mandat deguvernator al Banque de France (banca centrala franceza).
  • In perioada 1993-1995, devine guvernator la BancaMondiala.
  • Isi incepe in 1999 al doilea mandat de guvernator al Banque deFrance.
  • Din 2003, devine presedintele Bancii Centrale Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO