Business Internaţional

Cum folosesc bogaţii lumii arta pentru a-şi spori averile

Cum folosesc bogaţii lumii arta pentru a-şi spori averile

Autor: Andreea Mindrila

08.10.2011, 18:05 989

La casa de licitaţie Christie din Londra, într-o seară de iulie, când investitorii în opere de artă ofertau milioane de dolari pentru un tablou care ilustra un cal, progeniturile superbogaţilor se jucau şi ei de-a licitaţia.

În cartierul select St. James din Londra, într-o cameră de la etaj, aproximativ treizeci de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani discutau politicos într-o engleză fluentă, dar cu accente ruseşti, arabe, din Asia de Sud şi chinezeşti. După o cină cu trei feluri de mâncare, printre care friptură de miel şi somon, jocul a început. E un joc pe roluri în care echipele fac oferte pentru diferite opere de artă în licitaţii imaginare.

O echipă de experţi asigură consultanţă despre valoarea operelor. Licitaţia a început, iar stafful preia apeluri telefonice simulate şi licitează în numele unor "cumpărători misterioşi". O tânără a făcut o strigare în arabă. O echipă licitează dur, oferind preţuri mult mai mari decât valoarea estimată recomandată. În ultimele minute aceasta s-a retras, lăsându-i pe ceilalţi competitori cu o notă de plată exorbitantă.

Pentru tinerii aşa-zişi ofertanţi, evenimentul a fost unul dintr-o serie de workshop-uri care au scopul de a-i pregăti pentru responsabilităţile pe care le implică moştenirea unei mari averi. O demonstraţie despre cum să-şi investească banii în alternative la acţiuni şi obligaţiuni, licitaţia le-a arătat cum unii dintre părinţii lor foarte bogaţi îşi protejează averile de turbulenţele provocate pe piaţă de criza financiară.

Dar demonstraţia i-a învăţat mult mai mult. Le-a arătat tinerilor investitori cum îşi pot majora bugetele prin oferirea unor piese de artă din colecţiile lor drept garanţii pentru creditele pe care le contractează.

"Este o modalitate prin care pot obţine lichidităţi din colecţiile de artă pe care le deţin pentru a investi în afaceri sau pentru a cumpăra alte afaceri noi", a spus Suzanne Gyorgy, un manager financiar de artă al sucursalei băncii private Citi din New York, organizatoarea evenimentului.

În trecut, arta era cunoscută ca o "investiţie în pasiune". În prezent, ea reprezintă o formă de fericire pentru cei care îşi permit să plătească. Cererea pentru piese de artă, ceasuri, vinuri rare, de colecţie, maşini de epocă şi vapoare a crescut anul trecut, când bogaţii lumii şi-au revenit din criza financiară declanşată în 2008, potrivit unui studiu al Merrill Lynch.

Lecţia oferită de licitaţia organizată de casa de liciaţie Christie i-a învăţat pe tineri mult mai mult decât să folosească active alternative pentru a proteja un portofoliu împotriva riscurilor. Când jucătorii de pe piaţă rămân fară resurse, se pot împrumuta şi pot garanta cu valorile pe care le deţin deja.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO