Cum folosesc bogaţii lumii arta pentru a-şi spori averile

Autor: Andreea Mindrila 08.10.2011

La casa de licitaţie Christie din Londra, într-o seară de iulie, când investitorii în opere de artă ofertau milioane de dolari pentru un tablou care ilustra un cal, progeniturile superbogaţilor se jucau şi ei de-a licitaţia.

În cartierul select St. James din Londra, într-o cameră de la etaj, aproximativ treizeci de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani discutau politicos într-o engleză fluentă, dar cu accente ruseşti, arabe, din Asia de Sud şi chinezeşti. După o cină cu trei feluri de mâncare, printre care friptură de miel şi somon, jocul a început. E un joc pe roluri în care echipele fac oferte pentru diferite opere de artă în licitaţii imaginare.

O echipă de experţi asigură consultanţă despre valoarea operelor. Licitaţia a început, iar stafful preia apeluri telefonice simulate şi licitează în numele unor "cumpărători misterioşi". O tânără a făcut o strigare în arabă. O echipă licitează dur, oferind preţuri mult mai mari decât valoarea estimată recomandată. În ultimele minute aceasta s-a retras, lăsându-i pe ceilalţi competitori cu o notă de plată exorbitantă.

Pentru tinerii aşa-zişi ofertanţi, evenimentul a fost unul dintr-o serie de workshop-uri care au scopul de a-i pregăti pentru responsabilităţile pe care le implică moştenirea unei mari averi. O demonstraţie despre cum să-şi investească banii în alternative la acţiuni şi obligaţiuni, licitaţia le-a arătat cum unii dintre părinţii lor foarte bogaţi îşi protejează averile de turbulenţele provocate pe piaţă de criza financiară.

Dar demonstraţia i-a învăţat mult mai mult. Le-a arătat tinerilor investitori cum îşi pot majora bugetele prin oferirea unor piese de artă din colecţiile lor drept garanţii pentru creditele pe care le contractează.

"Este o modalitate prin care pot obţine lichidităţi din colecţiile de artă pe care le deţin pentru a investi în afaceri sau pentru a cumpăra alte afaceri noi", a spus Suzanne Gyorgy, un manager financiar de artă al sucursalei băncii private Citi din New York, organizatoarea evenimentului.

În trecut, arta era cunoscută ca o "investiţie în pasiune". În prezent, ea reprezintă o formă de fericire pentru cei care îşi permit să plătească. Cererea pentru piese de artă, ceasuri, vinuri rare, de colecţie, maşini de epocă şi vapoare a crescut anul trecut, când bogaţii lumii şi-au revenit din criza financiară declanşată în 2008, potrivit unui studiu al Merrill Lynch.

Lecţia oferită de licitaţia organizată de casa de liciaţie Christie i-a învăţat pe tineri mult mai mult decât să folosească active alternative pentru a proteja un portofoliu împotriva riscurilor. Când jucătorii de pe piaţă rămân fară resurse, se pot împrumuta şi pot garanta cu valorile pe care le deţin deja.