Business Internaţional

Cum au invatat sa-si faca propriile firme lucratorii din outsorcing din India

10.12.2007, 19:13 32

Sumit Jain isi dorea foarte mult sa plece din Khatauli, un oras din nordul Indiei, unde locuia impreuna cu familia sa. Slujba pe care i-a oferit-o tatal sau la magazinul familiei presupunea ca Jain sa serveasca eventualii clienti si sa pazeasca cartile oferite spre vanzare, titreaza International Herald Tribune.
Datorita ambitiei sale si boom-ului de outsourcing din India, Jain a reusit sa plece. A obtinut o bursa la cea mai buna scoala de inginerie din India, dupa care a ajuns sa lucreze pe un post la care nici nu visa in copilarie: programator pentru gigantul american Oracle.
"M-am indragostit pe loc", afirma Jain, amintindu-si de prima lui vizita in campusul Oracle din Bangalore.
Cu toate acestea, entuziasmul lui Jain s-a pierdut cu timpul in rigorile si strictetea birocratiei indiene. De aceea, indianul a ales o cale incercata de multi functionari plictisiti de slujba lor. A renuntat la outsourcing pentru a-si porni propria afacere, in acest caz, programarea de software pentru telefoane mobile capabil sa blocheze apelurile de la telemarketeri.
Ca si Jain, multi dintre oamenii cel mai bine pregatiti ai Indiei, specializati in companii-gigant precum Oracle, Yahoo sau Microsoft, renunta la posturile lor de functionari pentru a-si demara propriile afaceri. Iar Bangalore, capitala outsourcingului, devenind o veritabila "Sillicon Valley" a Estului.
"Sunt foarte increzator ca in urmatorii cinci ani India va produce un nou Skype", declara Suvir Sajan din partea Nexus Indian Capital, un fond de investitii cu sedii in California si India. Aceasta idee a provocat o reactie in lant printre fondurile importante din Sillicon Valley, ca Draper Fisher Jurvetson si Sequoia Capital, care au inceput sa caute noi afaceri in India.
Companiile axate pe tehnologie din Vest justifica cel mai adesea outsourcingul ca o metoda de a exporta munca bruta, astfel avand mai mult timp si resurse pentru a se concentra pe cercetare si gasirea de inovatii acasa.
Cu toate acestea, outsourcingul pare sa alimenteze orasul Bangalore cu potential de inovatie.
Directorii executivi ai companiilor din Vest recunosc ca au creat un mediu propice pentru dezvoltarea unor potentiali rivali.
"Sunt o multime de oameni bine pregatiti care dezvolta diverse lucruri", spune Ravi Venkatesan, presedinte al operatiunilor Microsoft din India.
"Unele dintre aceste inovatii se vor intoarce impotriva noastra, avand potentialul de a deveni o amenintare pentru afaceri", a mai spus Venkatesan.
Fiind foarte constient de aceasta amenintare, Venkatesan ofera consultanta micilor afaceristi, inclusiv fostilor manageri de la Microsoft, pentru a-i tine de partea sa.
Trendul afacerilor proprii este inca departe de a aduce profituri de milioane de dolari in Bangalore, potrivit investitorilor. Specialistii mai spun ca micii intreprinzatori trebuie sa fie foarte precauti in inceperea unei afaceri.
In plus, in calea oricarui mic afacerist care vrea sa se dezvolte in India exista inca o serie de obstacole.
Penele de curent destul de dese in India reusesc de cele mai multe ori sa intrerupa programatorii din scrierea si salvarea codurilor, valorile conservatoare ale familiilor tind sa descurajeze renuntarea la un loc de munca stabil in favoarea a ceva incert.
Indiferent de trendurile care apar si dispar, Bangalore este un oras al outsourcingului. Campusurile din sticla si otel ale gigantilor ca Oracle, IBM, Microsoft sau Cisco domina economia globala de pe suprafete de cateva zeci de metri patrati. In acelasi timp, un adevarat underground al antreprenoriatului se dezvolta nestingherit.
De cateva ori pe luna, fara stirea sefilor, angajatii din outsourcing ies din campusuri, de obicei noaptea, si frecventeaza intalniri secrete in care fac schimb de idei, discuta pe tema atragerii investitorilor si despre cele mai noi tehnologii.
Locurile in care tinerii afaceristi din Bangalore se intalnesc regulat se numesc BarCamp, Open Coffee Club si TiE. Majoritatea acestor cluburi sau baruri sunt copii fidele ale locurilor din Sillicon Valley, avand in acelasi timp acelasi rol, iar dezvoltarea lor nu cunoaste limite.
De la deschiderea sa in 2006, BarCamp a castigat mai mult de 600 de membri, majoritatea provenind din birourile companiilor Amazon, Accenture, General Electric si Yahoo. Avand in vedere numarul mare de vise si idei de afaceri, Bangalore a devenit un oras al celor fara somn. Programatorii marilor companii, care in timpul zilei sunt imbracati "la patru ace", se schimba seara in tricouri si lucreaza pana tarziu in noapte la proiectele proprii, cu care spera sa dea lovitura.
"Toata lumea pe care o intalnesti aici spune ca doreste sa inceapa o afacere", declara Manish Agrawal, unul dintre cei care au facut deja primul pas.
Agrawal s-a nascut in India, a studiat informatica la Purdue University din Indiana si s-a intors acasa in 2004, angajandu-se la o firma de cercetari biologice.
Dar aceasta slujba era doar jumatate din viata sa dubla. In fiecare noapte, timp de doua luni, Agrawal si un prieten au scris ore intregi codul unui site de photo-sharing, pe care l-au numit Picsquare. Dupa o vreme, cei doi au renuntat la joburile lor din timpul zilei si au demarat afacerea ce avea la baza site-ul.
In Bangalore exista sute de oameni precum cei doi. In fiecare saptamana, in oras se inregistreaza o noua companie cu nume futuristic de tipul Mapunity, Mobisy sau Motvik.
Yossi Tarablus, un student israelian venit sa lucreze pe timpul verii in Bangalore, se astepta sa gaseasca aici linii de asamblare de software si imense call-centeruri, un oras in care ideile sunt implementate si nu create. In loc de toate acestea, el a gasit ecouri ale Tel-Avivului, un "rai" pentru micii intreprinzatori.
Forte puternice si disparate alimenteaza acest trend. Economia infloritoare le ofera multor indieni suportul financiar pentru a incerca sa-si deschida propria afacere. Cererea mare de pe piata ii indeamna pe ingineri sa creeze mai mult pentru consumul intern decat pentru straini, iar cresterea numarului de investitii din India incurajeaza pe oricine sa incerce. In plus, outsourcingul aduce odata cu instruirea a sute de mii de ingineri in tainele celor mai bune companii din lume si fosti emigranti educati in strainatate, care vin cu experienta obtinuta in ecosistemul din Silicon Valley.
Majoritatea tinerilor intreprinzatori spun aceeasi poveste referitor la cum au demarat afacerea. Au inceput plini de entuziasm lucrand in birourile unei companii multinationale, dupa care au fost dovediti de oboseala cauzata de munca in outsourcing.
Birourile din India provoaca nemultumiri din aceleasi motive pentru care sunt inconjurate de succes. Proiectul este impartit in multe parti mici, urmand ca acestea sa fie efectuate sub rigori foarte stricte, care nu permit strecurarea greselilor aproape niciodata.
"Munca devine foarte monotona", declara Parameswaran Venkataraman, care si-a deschis de curand o firma de cercetari de piata dupa ani la rand ca angajat al unor companii americane ca Sapient, Convergys sau General Eletric.
O alta motivatie ar fi patriotismul. Unii ingineri care lucreaza in birourile companiilor multinationale se simt adesea vinovati ca nu isi ofera serviciile in folosul propriei tari.
"Era foarte confortabil sa scriu zilnic o parte dintr-un cod care nu avea sa schimbe cu nimic lumea in care traim", scrie Sumit Jain pe blogul personal.
Jain considera demisia sa de la Oracle o adevarata renastere. Impreuna cu cei doi parteneri ai sai, Jain a lucrat la codul programului fara oprire, mancand supe la plic si dormind unul la altul acasa. Singurii lor aliati erau cafeaua si un CD cu formatia Led Zeppelin. In cateva luni, cei trei au lansat BanKaro, un program ce se foloseste de tehnologia de social networking pentru a identifica si incadra apelurile de la telemarketeri ca spam.
Un singur element ii ingreuneaza lui Jain existenta in acest moment. El trebuie acum sa explice familiei sale si comunitatii din satul natal ceva ce ei nu pot intelege in totalitate. "Majoritatea prietenilor mei sunt de parere ca Oracle a fost cel mai bun lucru care mi s-a putut intampla in viata. Cand mi-am dat demisia de acolo, ei au crezut ca viata mea s-a sfarsit. Dar este doar inceputul", declara Sumit Jain.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO