Business Internaţional

Cum ar putea ajunge Europa să ducă lipsă de alimente

Cum ar putea ajunge Europa să ducă lipsă de alimente

Autor: Catalina Apostoiu

06.03.2024, 21:27 256

Secetă, război, interdicţii comer­cia­le, perturbări în lanţul de apro­vi­zio­nare. Toate acestea s-ar putea com­bina, aruncând Europa într-o criză alimentară în toată regula, cu penurii larg răspândite şi preţuri explozive.

În decurs de două zile în Bruxelles luna trecută, aproximativ 60 de oficiali ai UE şi guvernamen­tali, experţi în securitatea alimentară, reprezentanţi ai industriilor şi câţiva jurnalişti s-au reunit pentru a analiza posibilitatea apariţiei unei crize ali­men­tare pe continent, scrie Bloomberg.

Forţele combinate ale El Niño şi La Nina afectează dramatic produc­ţia de soia din America Latină, fer­mierii ucraineni şi ruşi pleacă la răz­boi. Indonezia interzice livrările de ulei de palmier către Europa, în timp ce China îşi face rezerve de materii prime agricole. Regiunea meditera­ne­eană arată tot mai mult ca un deşert.

Toate acestea sunt doar scenarii, însă apariţia unei crize alimentare în Europa este doar o chestiune de timp, consideră mulţi dintre cei prezenţi la reuniune.

Faptul că Europa, una dintre cele mai bine aprovizionate regiuni din lume, îşi supune sistemul alimentar unui test de rezistenţă evidenţiază un nivel în creştere de alarmă în rândul guvernelor cu privire la asigurarea a­pro­vizionării populaţiilor lor. În de­curs de patru ani, şocuri multiple au tranformat modul în care alimentele sunt produse, distribuite şi consumate.

În acest context, oficialii nu se mai întreabă când ar putea sosi o asemenea criză, ci mai degrabă câte crize pot gestiona în acelaşi timp.

Apar şi alte scenarii. Este 2025 şi apar mai multe crize legate de culturi, afectând preţurile furajelor, cu impact ulterior asupra producţiei de animale şi peşte. Unele nave care transportă materii prime agricole se reorientează dinspre Europa către ofertanţi mai buni din alte regiuni.

Exporturile de ulei de palmier ale Asiei reduc oferta de produse de bază, de la margarină la pâine. China continuă să-şi facă rezerve de materii prime agricole.

Europa pare a fi într-o poziţie de invidiat, având unele dintre cele mai reduse niveluri de insecuritate ali­mentară. 

Dar există vulnerabilităţi. Vremea şi evenimentele climatice afectează fermierii în mod regulat, costul îngrăşămintelor şi energiei necesare pentru culturi şi operarea serelor a crescut dramatic în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

Potrivit scenariilor lansate în cadrul reuniunii menţionate mai sus, lucrurile se complică şi mai mult în a doua parte a anului 2025. Supermarketurile sunt jefuite. Poliţia întâmpină dificultăţi în a ţine sub control protestele care cuprind oraşele. Crescătorii de animale falimentează pe capete.

Între timp, atenţia publicului se întoarce către lăcomia traderilor de materii prime. Micile ferme cad una după alta, în timp ce atacurile asupra imigranţilor devin generalizate.

În realitate, puţine guverne din Europa sunt pregătite să gestioneze viitoare posibile crize alimentare, arată Chris Hegadorn, un diplomat american aflat la pensie.

„Trăim în criză de trei ani. Mai sunt multe de făcut la toate nivelurile. Crizele vor veni mai rapid şi mai în forţă“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO