Business Internaţional

Cum a ajuns un jurnalist regele hambugerilor

Cum a ajuns un jurnalist să devină regele hambugerilor

Autor: Livadariu Andreea

26.09.2010, 23:40 34

"Creează un vis mare. Păstrează-l uşor de înţeles şi evaluat.Atrage oamenii potriviţi care să lucreze bine împreună. Măsoarărezultatele în detaliu. Poţi crea, administra ori îmbunătăţi oricecu această formulă" , este motoul lui Jorge Paulo Lemann.

El şi-a pierdut primul loc de muncă - jurnalist financiar laJornal do Brasil - unde îşi încercase norocul la scurt timp după cea absolvit Universitatea Harvard în 1961. Apoi a eşuat ca brokerdupă o cădere a Bursei din Brazilia. "Imediat după aceea carieralui a luat avânt. Dacă ar fi continuat ca jurnalist, ar fi devenitun Joe Schimo (expresie întâlnită în limbajul american, folosităpentru a desemna o persoană obişnuită fără vreun statut socialspecial, dar care face notă discordantă faţă de grupul de careaparţine)", spune Alberto Dines (78 ani), fostul editor al Jornaldo Brasil.

Gândeşte global, acţionează local

Ultima sa achiziţie în valoare de 3,3 miliarde de dolari (2,46miliarde de euro) a fost lanţul de restaurante de timp fast-foodBurger King Holdings. Aceasta a fost cea mai importantă achiziţiedin domeniul restaurantelor din ultimii zece ani.

Persoana din spatele preluării celui de-al doilea cel maiimportant lanţ de fast-food este un fost campion la tenis care aînfiinţat propria sa bancă de investiţii la vârsta de 32 deani.

"Depui acelaşi efort, indiferent dacă gândeşti la nivel microsau global. Dar a gândi la nivel global te scuteşte deinsignifiantele detalii" a declarat Lemann în aprilie 2008.

Împreună cu prietenii şi partenerii săi de afaceri - MarcelHerrmann Telles şi Carlos Alberto da Veiga Sicupira - a decis laînceputul lunii septembrie să achiziţioneze Burger King la un preţde 24 $/acţiune, cu 46% mai mult decât valoarea înregistrată de lasfârşitul lunii august la închiderea bursei. Oferta pentruacţiunile la Burger King a fost înaintată pe 16 septembrie, iarprocesul se va încheia pe 14 octombrie.

Totuşi cine este Jorge Paulo Lemann?

Foştii colegi îl descriu pe Lemann ca un şef activ care evităpublicitatea şi preţuieşte simplitatea: "Mereu a avut un stilspartan", a declarat Arminio Fraga, fostul preşedinte al BănciiCentrale Braziliene. "Are o viziune simplă şi obiectivă asupralucrurilor şi asupra vieţii în general", a mai spus Fraga.

Tranzacţia vizând Burger King subliniază strategia omului deafaceri de a investi în companiile care se ocupă de bunuri deconsum. Împreună cu partenerii săi deţine acţiuni în cadrul celeimai mari fabrici de bere din lume cu sediul în Leuven, Belgia -Anheuser-Busch InBev şi în cadrul celui mai mare retailer dinBrazilia, deţinător a 479 de magazine - Lojas Americanas. Este deasemenea acţionar al America Latina Logistica, principalul operatorde cale ferată din Brazilia, cu sediul în Curitiba.

Lemann are "obiceiuri foarte simple şi este extrem dedisciplinat, trăsături învăţate pe terenul de tenis", a spusClaudio Haddad. "Nu bea alcool, se culcă devreme, se trezeştedevreme, face sport în fiecare zi."

"Lemann poate fi cel mai bine descris ca fiind calvinist",adaugă Haddad. Angajaţii săi au înţeles perfect ce înseamnă acestlucru, când, după ce a preluat fabrica de bere InBev NV,aproximativ 1.400 de oameni şi-au pierdut locul de muncă, iarzborurile la clasa business, telefoanele Black Berry şi bereagratis pentru angajaţi au fost eliminate.

Lemann, considerat de Revista Forbes drept al treilea cel maibogat om din America Latină şi al 48-lea din lume este fiul unui omde afaceri din Elveţia care a crescut în Rio de Janeiro şi astudiat afacerile la Harvard, în Cambridge-Massachusetts.

Jurnalist, investitor şi filantrop

A absolvit în anul 1961, specializarea în economie, iar maitârziu s-a întors acasă pentru a lucra în domeniul finanţelor.Ulterior a scris în rubrica despre bursă în Jornal do Brasil, chiardacă până atunci nu mai lucrase ca jurnalist. La scurt timpcolaborarea la ziar s-a încheiat, iar Lemann intra în domeniulbrokerajului.

În 1971, Lemann, care deţinea şi o diplomă de studiipostuniversitare în administrarea afacerilor, a fondat Garantia înRio de Janeiro - locul unde tinere talente concurau pentru a ocupaun loc de muncă. "Era capabil să atragă şi să păstreze în preajmasa oameni cu talent şi energie, aplicând sistemul meritocraţiei." Adeclarat Fraga, şeful de la BM&F Bovespa SA din Sao Paulo -operatorul celei mai mari burse de valori din America Latină.

Succesul timpuriu al lui Lemann aproape s-a soldat cu un eşec.Lemann şi partenerii săi au plătit 800.000 de dolari pentru apătrunde pe bursa din Rio, însă câteva săptămâni mai târziu piaţa acăzut cu 60 de procente - fapt ce a dus la pierderea în totalitatea capitalului. Când Garantia şi-a revenit în 1988, a fost preluatăde Credit SuisseGroup pentru aproape 1 miliard de dolari.

Apoi, Lemann s-a îndreptat spre fondarea unei companii deinvestiţii (împreună cu prietenii săi, Sicupira şi Telles) numităGP Investimentos, iar unul din următorii paşi a fost să cumpereacţiuni la Lojas Americanas. Când au vândut acţiunile de la GPInvestimentos în anul 2004, partenerii au evaluat activele la 3,6miliarde de reali (echivalând cu 2,1 miliarde de dolari), cu profitmediu anual de 23%.

Lemann a fondat din veniturile proprii două fundaţii pentrucombaterea analfabetismului (în Brazilia 9,7% din populaţie esteanalfabetă). Fundacao Lemann, înfiinţată în 2001, are un buget deaproximativ 10 milioane de reali şi se ocupă cu organizarea decursuri pentru directorii şcolilor de stat şi funcţionarii dinsistemul educaţional.

"Viziunea sa este în mod clar aceea că oamenii pun în mişcarelumea. Ţara depinde în mare măsură de calitatea acestor oameni - cuprecădere de calităţile intrinseci dobândite de-a lungulstudiilor", afirmă directorul Fundacao Lemann.

Bazele celeilalte fundaţii - Fundacao Estudar - au fost puse înanul 1991, şi în prezent ea oferă burse de studiu în economie,afaceri, politici publice şi drept, cu scopul de "a forma oamenieficienţi şi capabili", spune directorul acestei fundaţii,Junqueira Franco Xavier.

Jorge Paulo Lemann (71 ani)

  • S-a născut la 26 august 1939 în Rio de Janeiro.
  • A absolvit studiile economice la Universitatea Harvard şideţine diplome postuniversitare în administrarea afacerilor.
  • Fost campion la tenis, a lucrat ca editorialist la Jornal doBrasil şi apoi ca broker, şi-a înfiinţat propria bancă deinvestiţii la 32 de ani (Garantia).
  • În prezent deţine acţiuni la cea mai mare fabrică de bere dinlume cu sediul în Belgia - Anheuser-Busch InBev - şi la cel maimare retailer din Brazilia - Lojas Americanas. El este şi noulacţionar al Burger King.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO