Business Internaţional

Cu inflaţia în accelerare şi salariile rămase în urmă, sindicatele germane ameninţă cu escaladarea grevelor. Nemulţumirea dă în clocot la nivel european

Cu inflaţia în accelerare şi salariile rămase în...

Autor: Catalina Apostoiu

31.10.2022, 10:44 212

Mii de angajaţi din sectorul industrial al celei mai mari economii europene au intrat în grevă timp de câteva ore în weekendul trecut într-o dispută în escaladare privind sala­riile, iar liderii celui mai puternic sin­dicat din Germania, IG Metall, aver­ti­zează că vor urma noi greve dacă angajatorii nu-şi vor îmbunătăţi ofer­ta, potrivit Financial Times.

IG Metall solicită o majorare de 8% a salariilor pentru cei 3,9 milioa­ne de angajaţi din industriile auto, a metalelor şi electrică pentru a com­pensa accelerarea inflaţiei. Solicita­rea este cea mai mare din 2008. Sec­torul este baza economiei germane.

Reprezentanţii angajatorilor au oferit o plată excepţională de 3.000 de euro distribuită în decurs de 30 de luni, argumentând că firmele la rân­dul lor resimt presiunea costurilor şi creştera unei potenţiale recesiuni. Impactul grevelor asupra pro­duc­ţiei a fost limitat, însă acestea sunt un simbol important al determinării angajaţilor, potrivit unui oficial al sindicatului.

Inflaţia din Germania a accelerat în mod neaşteptat în noiembrie, ur­mând o tendinţă deja înregistrată în Franţa şi Italia, notează Bloomberg. Preţurile de consum din cea mai ma­re economie europeană au avansat cu 11,6% faţă de aceeaşi lună a anu­lui trecut, depăşind cu mult aşteptările.

La nivelul întregii Europe, ne­mul­ţu­mirea este în creştere în condi­ţiile în care războiul economic cu Rusia împinge costurile de trai tot mai sus, scrie The Wall Street Journal.

Protestele oamenilor privitoare la preţurile ridicate la electricitate şi în­căl­zire alimentează de asemenea tensi­uni între capitalele europene legate de pachetele mai mari de susţinere lan­sate de ţările mai bogate, pachete des­pre care ţările mai sărace spun că dis­tor­sionează piaţa şi amplifică criza.

Mii de oameni au protestat în Franţa pentru a cere salarii mai mari. În Belgia, Cehia, Ungaria şi Germania, zeci de mii de oameni au demonstrat în stradă în ultimele săptămâni, cerând majorări de salarii pentru compensarea inflaţiei, susţinere mai mare de stat, intervenţie guvernamentală pe piaţa de energie.

Cu criza costurilor de trai acutizându-se, consumatorii europeni amână achiziţiile mai importante şi-şi reduc cheltuielile legate de petrecerea timpului liber, relatează Financial Times.

Vânzările de autovehicule, veniturile din vânzarea de bilete pentru filme şi rezervările la hoteluri sunt în scădere, potrivit indicatorilor high-frequency, în timp ce consumatorii îşi restrâng rapid planurile legate de achiziţii majore. Deşi suma totală cheltuită de consumatori a continuat să crească în ultimele luni, cantitatea de bunuri achiziţionate este în scădere pe fondul inflaţiei.

„Consumatorii îşi strâng cureaua, păstrând venituri pentru încălzire şi ale necesităţi“, arată Melanie Debono, economist la Pantheon Macroeconomics.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO