Business Internaţional

Criza se extinde: Fortis a cazut in mainile statului, iar Hypo Real Estate a fost salvat in extremis de guvernul german

29.09.2008, 21:08 26

Fortis, cea mai importanta institutie de servicii financiare din Belgia, a primit injectii de capital in valoare de 11,2 mld. euro de la bancile centrale din Belgia, Olanda si Luxemburg pentru a fi salvata dupa ce increderea investitorilor s-a evaporat saptamana trecuta, scrie Bloomberg.

Belgia va cumpara 49% din actiunile unitatii bancare belgiene a Fortis cu 4,7 mld. euro, in timp ce Olanda va plati 4 mld. euro pentru un pachet similar in cadrul afacerii bancare olandeze, conform declaratiilor guvernamentale de duminica seara. Luxemburg va oferi un credit convertibil in valoare de 2,5 mld. euro pentru acelasi procent din actiuni in cadrul diviziei bancare din aceasta tara.
Injectiile de lichiditate ce au survenit dupa ce doua mari banci si-au retras ofertele in urma discutiei de peste weekend vor ridica capitalul companiei la circa 30 mld. euro. Compania franceza PNB Paribas si institutia financiara olandeza ING au abandonat planurile de preluare dupa ce nu au reusit sa obtina garantiile cerute celor trei guverne, ce aveau sa le asigure impotriva posibilelor pierderi, conform Financial Times.
Fortis este cea mai mare firma europeana ce a fost salvata in timpul crizei financiare globale ce a trimis Lehman Brothers in faliment in urma cu doar doua saptamani si care l-a manat pe presedintele SUA George W. Bush sa puna bazele unui pachet de salvare a sistemului financiar american in valoare de 700 mld. dolari. Actiunile Fortis au coborat cu 35% saptamana trecuta in cadrul tranzactiilor de la Bruxelles pe fondul ingrijorarilor ca aceasta se lupta sa isi reintregeasca baza de capital ce a suferit de pe urma preluarii unitatilor ABN Amro si a operatiunilor de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) ce au costat-o 24,2 mld. euro.
Fortis planuieste sa isi vanda pachetul de actiuni pe care il detine in cadrul unitatii bancare pentru consumatori a ABN Amro, desi inca nu s-a remarcat nici un client. Fortis s-a alaturat anul trecut grupului alcatuit din Royal Bank of Scotland si Banco Santander din Spania pentru a cumpara ABN Amro contra sumei de 72 mld. euro, chiar in momentul cand piata ipotecara subprime din SUA s-a prabusit.
Presedintele Fortis Maurice Lippens si-a dat demisia si va fi inlocuit cu o persoana din afara companiei, conform declaratiilor purtatorilor de cuvant ai companiei. Fortis l-a ales vineri pe insider-ul Filip Dierckx sa ii succeada in functia de director executiv lui Herman Verwilst, la doar trei luni dupa ce fostul CEO Jean-Paul Votron a fost demis din functie.
Noul director executiv a declarat dupa luarea deciziei de nationalizare ca "actiunile intreprinse de guvernele Belgiei, Olandei si Luxemburgului reprezinta un semn de incredere in Fortis si totodata un motiv de relaxare pentru clienti si actionari deopotriva". Nationalizarea Fortis isi face simtite efectele asupra indicilor bursieri europeni pentru operatiuni futures, care au pierdut teren la inceputul sedintei de tranzactionare de luni, pe fondul temerilor prelungite in legatura cu maladivul sistem financiar, acum motivate si de strategii americani care au aprobat de urgenta planul de salvare al administratiei Bush.
In Germania, Hypo Real Estate, cel mai mare creditor al tarii pe segmentul ipotecilor comerciale, a primit un imprumut de urgenta in valoare de 35 mld. euro din partea guvernului si a unor banci comerciale, actiunea fiind menita sa salveze compania de la un potential colaps.
Salvatorii bancii vor pune la dispozitia acesteia o linie de finantare in doua transe, de 14, respectiv 21 mld. euro. Guvernul de la Berlin va plati circa 40% din prima transa, urmand ca a doua transa sa fie achitata integral de acesta. Hypo Real Estate avea nevoie de bani pentru a se proteja in fata turbulentelor de pe pietele internationale, dupa ce divizia sa din Dublin, Delfa Bank, a inceput sa aiba probleme de finantare a operatiunilor.
"Este un soc. Pur si simplu nu exista probleme cu finantarea pe termen scurt", a declarat Manfred Jakob, analist al SEB AG din Frankfurt. "Implicarea guvernului in aceasta afacere nu face decat sa arate cat de vehementa este actuala criza", a adaugat el. Actiunile Hypo s-au prabusit cu 76% in sedinta de tranzactionare de ieri, ajungand la o valoare de 3,30 euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO