Business Internaţional

Criza financiara a tinut companiile departe de burse

02.07.2008, 18:10 12

Listarile pe bursele din intreaga lume au atins in prima jumatate a anului cel mai scazut nivel din 2003 incoace, iar putini investitori se asteapta la o revenire in viitorul apropiat, in conditiile in care ritmul de crestere a economiei globale incetineste si sistemul financiar continua sa inregistreze pierderi importante, scrie Bloomberg.
In perioada ianuarie-iunie, un numar de 333 de companii s-au listat pe bursele din intreaga lume, o scadere drastica fata de 702 companii, cat se inregistra in perioada similara din 2007. Cele 73,2 mld. dolari (circa 46 mld. euro) stranse in urma ofertelor publice initiale inregistrate anul acesta se situeaza, de asemenea, cu 40% sub nivelul din primul semestru al anului trecut.
Mai mult, investitorii sunt reticenti in a paria pe cresterea numarului de listari la bursa, in situatia in care turbulentele de pe piata de creditare pun si mai multa presiune asupra increderii consumatorilor.
Ofertele publice initiale se numara printre cele mai profitabile operatiuni ale jucatorilor de pe Wall Street, iar declinul inregistrat de acest segment a redus comisioanele de subscriere cu 50% fata de nivelul din 2007, pana la 2,42 mld. dolari (1,53 mld. euro). Comisioanele de subscriere au insumat, in prima parte a anului, 3,3% din totalul banilor stransi in urma listarilor.
"Investitorii au devenit mult mai reticenti in a-si asuma riscuri, iar in ceea ce priveste oferte publice initiale reticenta este si mai pronuntata, in conditiile in care este vorba de companii relativ mici si despre care oamenii nu stiu foarte multe lucruri", a declarat Alex Vallecillo de la Allegiant Asset Management.
Cele mai mari companii financiare la nivel mondial au inregistrat pierderi de aproape 400 mld. dolari in urma celei mai severe crize postbelice de pe piata de creditare. Increderea consumatorilor din Europa si Asia a ajuns la cel mai scazut nivel din 2003 incoace, in timp ce indicele similar din Statele Unite a atins minimul ultimilor 16 ani.
Cel putin 166 de companii si-au retras sau amanat ofertele publice anuntate de la inceputul anului, acest numar fiind dublu fata de cel inregistrat in primul semestru din 2007. Aproximativ o treime dintre acestea erau companii americane.
"Pentru ca investitorii sa se intoarca si sa ramana pe burse este nevoie de o piata a ofertelor publice initiale puternica", a declarat Mary Ann Deignan, director pentru piata de capital la UBS.
Putine companii s-au inghesuit insa anul acesta sa ofere alternative investitorilor. Printre acestea, Visa - cea mai mare retea de carduri bancare la nivel mondial - a strans 19,7 mld. dolari (12,4 mld. euro) in urma listarii pe Bursa din New York.
In acelasi timp, aprecierea pretului petrolului pana la nivelul record de 143,67 dolari/ baril a permis companiilor din industria energetica sa stranga, prin intermediul listarilor 9,46 mld. dolari (5,98 mld. euro), cu 7,2% peste nivelul inregistrat in anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO