Business Internaţional

Criza da peste cap revenirea economica a Portugaliei

16.10.2008, 15:04 53

Guvernul portughez se asteapta la o incetinire drastica a cresterii economice si intentioneaza sa-si modifice previziunile cu privire la deficitul bugetar, prezentate in propunerile pentru bugetul pe 2009, ca urmare a crizei financiare mondiale si a incetinirii activitatii economice, scrie Financial Times.

Ministrul finantelor, Fernando Teixeira Santos, a declarat ca estimarile cu privire la cresterea economica sunt de 0,8% pentru anul acesta si de 0,6% pentru anul viitor, mai mici decat previziunile guvernamentale anterioare de 1,5%, respectiv 2%. El a stabilit o tinta de deficit pentru bugetul din 2009 de 2,2% din PIB, la fel ca si cea din 2008. Anterior, guvernul impreuna cu Comisia Europeana au stabilit sa reduca deficitul bugetar la 1,5% din PIB anul viitor.
Noua tinta marcheaza amanarea unor eforturi reusite de reducere a avantului luat de deficitul bugetar, care reprezenta 6,8% din PIB in 2004, la scurt timp dupa ce socialistii au venit la putere.
Dupa trei ani de austeritate, care a adus deficitul sub 3% din PIB, limita maxima permisa de regulamentul fiscal al UE, Portugalia se pregatea sa aplice un program de redresare economica, dar planurile au fost date peste cap de criza globala.
Teixeira Santos a afirmat ca propunerile cu privire la buget au fost o incercare de a raspunde provocarilor crizei globale, in timp ce a Guvernul si-a mentinut angajamentul de a disciplina finantele publice.
Prin aceste propuneri, angajatii statului vor primi cea mai mare crestere a salariilor din ultimii sapte ani. Majorarea planificata de 2,9% marcheaza prima data cand Guvernul socialist a oferit o crestere a salariilor angajatilor publici mai mare decat inflatia, despre care previziunile arata ca va fi de 2,9% anul acesta si de 2,5% in 2009.
Ministrul finantelor a adaugat ca majorarea salariilor din sectorul public reprezinta o compensatie planificata pentru sacrificiile pe care le-au facut angajatii in ultimii ani si nu a fost legata de perioada alegerilor. Anul viitor, in Portugalia vor avea loc alegeri locale, europene si parlamentare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO