Business Internaţional

Cresterea rapida a cererii pune pe jar piata petrolului

11.07.2007, 17:32 25

Intreaga lume se va confrunta cu un deficit de petrol in urmatorii cinci ani, situatie care va ridica preturile pana la niveluri record si va spori dependenta Occidentului de Organizatia Tarilor Producatoare de Petrol (OPEC), a avertizat agentia de control in domeniul energiei a tarilor industriale, scrie Financial Times.
Oficialii Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), organizatie care monitorizeaza pietele de energie ale celor mai avansate 26 de economii ale lumii, au declarat ca "petrolul va deveni probabil insuficient in decurs de cinci ani" si ca este "probabil ca piata gazelor naturale sa fie chiar si mai restransa, odata cu trecerea in noul deceniu".
Cei de la AIE au declarat ca in mai multe zone care sunt deja exploatate, cum sunt Marea Nordului si Mexic, rezervele scad mai repede decat era prevazut, in timp ce proiectele din zone care abia acum se dezvolta, cum este estul Rusiei, s-au confruntat cu intarzieri mari. In acest timp, consumul creste rapid, pe baza progresului economic puternic din tarile in curs de dezvoltare.
"Incetinirea cresterii economice la nivel mondial ar putea oferi un moment de respiro, dar este foarte clar ca, daca evolutia cererii nu se va schimba de la sine, va fi fortata de catre preturile in crestere sa o faca", au declarat oficialii AIE. Problema este accentuata de faptul ca productia din tarile care nu fac parte din Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va creste cu 1% pe an, adica cu mai putin de jumatate din ritmul de crestere al cererii.
Prapastia din ce in ce mai adanca dintre consumul tot mai mare si productia care nu tine pasul cu cererea din tarile care nu sunt membre OPEC va forta organizatia sa isi mareasca considerabil productia in urmatorii cinci ani.
Lawrence Eagles, seful diviziei de petrol al AIE, a declarat ca "daca ajungem in punctul in care productia este insuficienta, singura modalitate de a echilibra piata va fi o crestere a preturilor si o scadere a cererii".
Partea optimista a raportului consta in faptul ca in viitor capacitatea mondiala de rafinare va creste semnificativ.
Criticii AIE mentioneaza numarul mare de revizuiri pe care aceasta le-a facut asupra datelor sale si cateva scapari importante, cum ar fi o crestere a cererii din partea Chinei din urma cu trei ani, care a contribuit la evolutia pretului petrolului.
Raportul AIE a venit intr-un moment in care pretul petrolului se apropie de recordul de anul trecut. Petrolul Brent nerafinat a crescut luni cu 72 de centi si a atins un record pentru ultimele 11 luni, 76,34 $ (56 de euro) barilul. Cu toate acestea, inca este departe de preturile umflate de inflatie de acum 27 de ani. In aprilie 1980, un baril de petrol neprelucrat se vindea in SUA cu 101,26 $ (74,30 de euro).

PreTuri record la petrol In 2010

Cererea mondiala de petrol este proiectata sa creasca
cu 2,2% pe an, in medie, ajungand la 98,5 milioane de barili pe zi pana in 2012, mai mult decat cele 86,13 milioane de barili pe zi necesari acum. Prognoza se
bazeaza pe cresterea economica mondiala de 4,5% pe an. Cererea de petrol va creste probabil mai repede in Asia si
in Orientul Mijlociu.
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, care furnizeaza peste 40% din necesarul zilnic de petrol la nivel mondial, va avea o capacitatea foarte mica de a construi rezerve pana in 2012.
Dezvoltarea producatorilor care nu fac parte din OPEC si a producatorilor de combustibil ecologic va incetini dupa 2009.
Si pietele de gaze naturale vor fi in dificultate din cauza cresterii necorespunzatoare a productiei iar posibilitatea consumatorilor de a trece de la petrol la gaze naturale va fi astfel limitata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO