Business Internaţional

Cresterea preturilor alimentelor aprinde discutiile privind subventiile pentru agricultura

21.05.2008, 20:42 12

Recenta crestere a preturilor alimentelor la nivel global a adus un nou subiect in dezbaterea pe tema subventiilor pentru agricultura din Uniunea Europeana, scrie publicatia International Herald Tribune.
In conditiile in care unele tari cauta noi motive pentru a renunta la plata a miliarde de euro si oponentii afirma ca acest sistem este necesar acum mai mult decat oricand, la Bruxelles s-a subliniat necesitatea ca unele plati sa fie facute direct catre agricultori pentru a produce bunuri de baza precum carnea.
"Solutia acestei crize nu este in totalitate comertul liber", a spus ministrul francez al agriculturii, Michel Barnier, respingand pozitia pro-piata a tarilor ca Marea Britanie sau Danemarca.
Conform afirmatiilor lui Bernier, criza alimentelor subliniaza nevoia de asa-zisa Politica Agricola Comuna a UE, pe care el a numit-o o piatra de temelie pentru siguranta alimentara a Europei, si a sugerat exportarea acestui model de strategie pentru a promova siguranta alimentara in alte zone ale lumii, inclusiv regiuni in curs de dezvoltare ca Africa de Nord, unde tarile vecine se pot ajuta reciproc in acelasi fel in care o fac tarile membre ale UE.
Pe durata intalnirii, ministrii UE au discutat orientarea ajutoarelor straine catre tarile in curs de dezvoltare pentru ca acestea sa-si poata mari exporturile agricole. Unii ministri au subliniat importanta producerii de combustibil ecologic din deseurile agricole pentru a reduce cererea de combustibili produsi din cereale care ar putea fi folosite pentru hrana.
Scumpirea bunurilor de larg consum a dus la inmultirea discutiilor privind politica agricola a UE care pregateste scena unei dezbateri pe tema folosirii in cursul acestui an a bugetului UE, de 100 de miliarde de euro, si a Politicii Agricole Comune, care valoreaza mai mult de 40% din aceasta suma.
Politica Agricola Comuna a fost implementata dupa cel de-al doilea razboi mondial, cand Europa de Vest cauta sa isi refaca infrastructura agricola si rezervele de alimente care fusesera afectate de razboi.
Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare, Mariann Fischer Boel, a afirmat in cursul intalnirii ca este posibil ca preturile alimentelor sa scada pe fondul usoarei cresteri a rezervelor. "Preturile vor fluctua pe termen mediu la un nivel mai ridicat decat cel din ultimele decenii, insa nu consideram ca nivelul maxim atins in ultimele luni se va mentine", a spus Fischer Boel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO