Business Internaţional

Cresterea pretului petrolului ridica rata inflatiei in Europa

17.10.2005, 18:54 14

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, a declarat ca inflatia ar putea depasi nivelul de 2%, BCE fiind foarte aproape de cresterea ratei de referinta in regiunea euro, scrie Bloomberg.

"Pretul petrolului a fost responsabil pentru depasirea nivelului previzionat de inflatie", a declarat Trichet. Nu excludem o eventuala majorare in urmatoarea perioada sau o depasire a pragului despre care noi spunem ca asigura stabilitatea preturilor anul viitor", a continuat acesta.

Presedintele Bancii Centrale Europene trebuie sa supravegheze extrem de vigilent inflatia. El a declarat ca BCE trebuie sa fie pregatita in orice moment de cresterea ratei dobanzii pentru prima data in cinci ani.

Politicienii europeni sunt ingrijorati ca reprezentantii BCE se pregatesc sa creasca rata dobanzii pentru ca extinderea economica din cele douasprezece natiuni din zona euro se afla in urma economiei americane al treisprezecelea an din ultimii 14.

"Suntem constienti ca riscul a crescut, dar nu am observat semnele unor efecte secundare", a declarat Trichet. Asa-numitele efecte secundare includ efectele pe care le-a avut cresterea pretului petrolului asupra salariilor si altor costuri.

Pretul petrolului s-a majorat cu 48% de la inceputul anului, ceea ce i-a determinat pe reprezentantii bancilor centrale din Indonezia pana in Statele Unite sa creasca rata dobanzii de referinta de teama inflatiei. Cresterea pretului petrolului majoreaza costurile afacerilor si ar putea ameninta consumul.

"Este datoria tuturor bancilor centrale, inclusiv a BCE, sa tina sub control rata inflatiei", crede Trichet.

Grupul celor 20 de tari industrializate si in curs de dezvoltare considera ce cele mai mari riscuri care vor afecta cresterea economiei globale sunt preturile mari ale petrolui, adancirea dezechilibrelor globale si a protectionismului.

"Suntem ingrijorati ca mentinerea unui nivel ridicat al pretului petrolului pe termen lung ar putea creste presiunile inflationiste, ar putea incetini cresterea si ar duce la o instabilitate a economiei globale", au declarat reprezentantii G20.

"Inflatia forteaza bancile centrale sa creasca rata dobanzii", a declarat Tim Condon, economist la ING din Singapore.

Banca Centrala Americana (Fed) a crescut rata dobanzii de referinta de 11 ori din iunie 2004, nivelul actual fiind de 3,75%, iar saptamana trecuta a declarat ca este posibil sa mai fie nevoie de viitoare cresteri.

Trichet nu a mai folosit expresia "vigilenta sporita" de aproape un an, ceea ce sugereaza ca banca centrala se indreapta catre prima crestere din ultimii cinci ani.

Economistul-sef al Bancii Centrale, Otmar Issing, a mers chiar mai departe decat Trichet, declarand ca inflatia ar putea depasi nivelul de 2% anul trecut. Astfel, acesta s-a indepartat de declaratia de luna trecuta, in care spunea ca inflatia se va mentine sub limita.

Ministrul de finante francez Thierry Breton considera ca petrolul este cel mai mare risc pentru cresterea globala si a subliniat importanta sporirii vigilentei in legatura cu inflatia.

Pietele de capital au scazut si beneficiul adus de obligatiuni s-a majorat in aceasta luna din cauza grijilor legate de intentiile reprezentantilor bancilor nationale de a creste rata dobanzii de referinta.

Presedintele Fed, Alan Greenspan, secretarul Trezoreriei americane John Snow, Trichet de la BCE, ministrul de finante japonez Sadakazu Tanigaki si ministrul de finante chinez Jin Renging se numara printre bancherii centrali si ministrii de finante care au luat parte la intalnirea anuala a G20.

G20 uneste Arabia Saudita si Rusia, cei mai mari producatori de petrol ai lumii, cu Statele Unite si China, cei mai mari utilizatori. Statele Unite au reprezentat 25% din consumul de petrol al lumii anul trecut, conform datelor US Energy Information Administration. China a reprezentat 7,9%.

"Suntem hotarati sa implementam politicile fiscale si monetare necesare si sa acceleram reformele structurale pentru a pune capat dezechilibrelor", au precizat membrii G20 intr-o declaratie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO