Business Internaţional

Cresterea inflatiei din SUA ar putea duce la o majorare a dobanzilor

16.04.2004, 00:00 16



Avansul peste estimarile pietei a indicelui preturilor de consum in luna martie, care de altfel se inscrie in trendul ascendent inceput inca din luna decembrie a anului trecut, a alimentat previziunile analistilor in legatura cu o majorare a ratelor de dobanda in perioada urmatoare, scrie Financial Times.



Indicele preturilor de consum, una din cele mai largi raspandite metode de masurare a inflatiei, a crescut luna trecuta cu 0,5%, o valoare cu doua puncte procentuale mai ridicata decat estimarile analistilor. Excluzand preturile alimentelor si a energiei, inflatia a crescut cu 0,4%, reprezentand cea mai mare crestere lunara din noiembrie 2001. In acelasi timp, avansul inflatiei din martie, a fost de doua ori mai mare decat cresterile de 0,2% din lunile ianuarie si februarie.



In contextul unor vanzari solide si a unei redresari pe piata locurilor de munca, datele prezentate de autoritatile din Statele Unite au intarit convingerea specialistilor ca Rezerva Federala (FED) va incepe in curand sa majoreze ratele dobanzilor. "Autoritatile ar putea sa mai astepte cateva luni in vederea imbunatatirii in continuare a ratei somajului, dar o crestere a ratelor de dobanda in august pare acum foarte probabila" a precizat Alan Ruskin, analist la firma de consultanta 4 Cast.



Piata a reactionat deja la posibilitatea ca Rezerva Federala sa creasca ratele dobanzilor, o serie de alte dobanzi care sunt determinate de pietele financiarte majorandu-se. Potrivit Bankrate Inc., rata medie pentru un credit ipotecar pe 30 ani era ieri de 5,56%, comparativ cu nivelul de 5,48% de saaptamana trecuta, in timp ce rata medie aferenta unui credit pentru achizitionarea unui automobil a urcat pana la 5,19%, in comparatie cu nivelul de 5,06%.



Pe piata valutara, dolarul s-a apreciat saptamana aceasta fata de o serie de alte valute, precum lira sterlina, dolarul australian si francul elvetian. Asteptarile pietei legate de eventuala majorare a ratei dobanzii de referinta de catre FED a determinat ca moneda americana sa se tranzactoneze la Londra aproape de nivelul maxim din ultima luna comparativ cu yenul japonez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO