Business Internaţional

Cresterea economiei mondiale se apropie de limita inferioara

02.07.2008, 18:10 16

Economia globala se apropie de un "punct limita", dincolo de care va inregistra o incetinire atat de severa a ritmului de crestere, incat actualele presiuni inflationiste s-ar putea transforma rapid intr-un declin semnificativ al preturilor, se arata intr-un studiu al Bancii Reglementelor Internationale.
In raportul sau anual, organizatia avertizeaza ca impactul cresterii preturilor alimentelor si energiei asupra puterii de cumparare a consumatorilor, combinat cu un grad ridicat de indatorare si cu inasprirea conditiilor de creditare ar putea conduce la o incetinire a ritmului de crestere economica "care s-ar putea dovedi mult mai severa decat ar fi necesar pentru ca inflatia sa fie tinuta sub control".
In timp, o asemenea situatie ar putea conduce chiar la aparitia deflatiei (fenomen economic caracterizat prin scaderea preturilor bunurilor si serviciilor), arata acelasi studiu.
Pentru bancherii centrali, reuniti in cadrul sedintei anuale de la Basel, concluziile raportului au venit ca o confirmare a situatiei dificile in care institutiile pe care le conduc sa afla, in conditiile in care acestea se confrunta atat cu o incetinire a cresterii economice, cat si cu presiuni inflationiste insemnate.
Presiunile inflationiste ar putea continua si in 2009, iar in aceste conditii bancherii centrali vor trebui sa-si sporeasca vigilenta, considera Malcom Knight, managerul general al Bancii Reglementelor Internationale. Oficialii bancii spun ca o buna parte din vina pentru actuala situatie o poarta bancile centrale, care nu au reusit, in ultimii ani, sa limiteze explozia pietei de creditare prin intermediul majorarii dobanzii de referinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO