Business Internaţional

Creşte durerea provocată de sfârşitul erei banilor ieftini în Europa şi SUA

Creşte durerea provocată de sfârşitul erei banilor...

Autor: Catalina Apostoiu

03.04.2023, 00:06 2302

Era banilor ieftini a luat sfârşit, iar pieţele încep să resimtă impactul celei mai dramatice scumpiri a credi­tului din decenii, scrie Reuters.

Prăbuşirea băncii americane SVB la începutul lunii martie a re­prezentat un avertisment dur pentru pieţe că înăsprirea politicilor mone­tare va aduce probabil şi mai multă durere.

De la sfârşitul anului 2021, marile economii dezvoltate au majorat do­bân­zile cu aproape 3.300 de puncte bază împreună.

Întreprinderile mici şi mijlocii din Europa şi SUA ar putea fi următoa­rele care vor resimţi durerea scum­pirii rapide a creditului, analiştii şi in­vestitorii monitorizând îndeaproape impactul înăspririi condiţiilor de credit exacerbate de turbulenţele bancare recente.

Spre deosebire de companiile mari care au o expunere limitată la fluctuaţiile dobânzilor pe termen scurt, IMM-urile depind direct de fi­nanţare bancară, astfel că efectul este resimţit în timp real.

Agenţia de rating S&P se aşteap­tă ca ratele de default în SUA şi Euro­pa să atingă 3,7% şi respectiv 3,25% până în luna septembrie, peste dublul ratelor de 1,6% şi 1,4% con­semnate în luna similară a anului trecut.

IMM-urile sunt vitale pentru eco­nomiile de ambele părţi ale Atlanticului, Comisia Europeană estimând că acestea au aproximativ 100 de milioane de angajaţi în UE şi reprezintă peste jumătate din pro­ducţia economică a blocului.

Un raport recent al BCE indică o înăsprire substanţială a standardelor de credit pentru împrumuturile către companii în T4 din 2022, înaintea im­pactului turbulenţelor bancare re­cente. A fost cea mai amplă mo­dificare înregistrată de la criza datoriilor din 2011.

Şi în SUA indicatorii arată o înăs­prire a condiţiilor de creditare pentru IMM-uri. Între timp, rata a­probărilor de credite pentru compa­niile mici în cazul marilor bănci ame­ricane a scăzut în februarie pentru a noua lună consecutiv, numărul aprobărilor similare fiind în scădere şi în cazul băncilor mici.

Băncile rămân în capul listei de îngrijorări după ce prăbuşirea SVB şi fuziunea forţată a Credit Suisse cu UBS au aprins turbulenţe în întregul sector bancar.

În acelaşi timp, după cum a do­vedit-o prăbuşirea SVB, tensiunile din sectorul tech pot avea rapid efec­te la nivelul întregii economii.

Există de asemenea motive de prudenţă în ceea ce priveşte activele cripto, după ce prăbuşirea unor mari firme din sector anul trecut a lăsat clienţii cu pierderi însemnate.

Majorările de dobânzi se resimt cu o oarecare întârziere, ceea ce înseamnă că impactul asupra pieţelor rezidenţiale nu este vizibil încă în întregime.

Economiştii sunt de asemenea îngrijoraţi că sectorul proprietăţii comerciale ar putea avea probleme dacă problemele din sectorul bancar vor determina o criză de credit mai amplă pentru sectorul aflat deja sub presiune.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO