Business Internaţional

Credit Agricole anunţă o pierdere record pentru trimestrul al treilea, după ieşirea din Grecia

Credit Agricole anunţă o pierdere record pentru...

Autor: Marius Oncu

09.11.2012, 12:30 736

Analiştii estimau un rezultat negativ de 1,76 miliarde de euro, potrivit cotidianului Wall Street Journal. În trimestrul al treilea al anului trecut, banca a raportat profit de 258 milioane de euro.

Credit Agricole a anunţat, în octombrie, că a ajuns la un acord cu Alpha Bank privind vânzarea Emporiki Bank pentru 1 euro şi a încheiat astfel un capitol dezastruos în istoria de un secol a băncii. Instituţia de credit franceză a acceptat să recapitalizeze Emporiki cu încă 550 milioane de euro înainte de vânzare şi să menţină o linie de credit pentru 1,4 miliarde de euro.

Banca a anunţat vineri că a contabilizat o pierdere de 1,96 miliarde de euro în legătură cu vânzarea Emporiki, împreună cu un impact negativ de 572 milioane de euro la divizia de a credite de consum.

Activitatea Credit Agricole pe piaţa din Grecia este un eşec de proporţii, scrie Wall Street Journal. Banca franceză a avut ambiţii mari în Europa de Sud şi a cumpărat Emporiki în 2006, cu speranţa că va obţine acces într-o regiune cu potenţial de creştere.

Achiziţia a expus însă Credit Agricole mai mult decât alte mari bănci europene la criza financiară din Grecia.

Grupul francez Credit Agricole a decis în iunie să transfere toate subsidiarele Emporiki Bank din Balcani, inclusiv cea din România, către Credit Agricole. Banca Naţională a României şi-a dat acordul pentru cumpărarea pachetului de acţiuni ale subsidiarei Emporiki Bank din România de către Credit Agricole, iar numele instituţiei de credit a fost schimbat în august în Credit Agricole Bank România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO