Credit Agricole anunţă o pierdere record pentru trimestrul al treilea, după ieşirea din Grecia

Autor: Marius Oncu 09.11.2012

Banca franceză Credit Agricole a raportat o pierdere record de 2,85 miliarde de euro pentru trimestrul al treilea, după ce instituţia de credit a vândut divizia elenă Emporiki Bank la preţul simbolic de 1 euro şi a ieşit de pe piaţa din Grecia.



Analiştii estimau un rezultat negativ de 1,76 miliarde de euro, potrivit cotidianului Wall Street Journal. În trimestrul al treilea al anului trecut, banca a raportat profit de 258 milioane de euro.

Credit Agricole a anunţat, în octombrie, că a ajuns la un acord cu Alpha Bank privind vânzarea Emporiki Bank pentru 1 euro şi a încheiat astfel un capitol dezastruos în istoria de un secol a băncii. Instituţia de credit franceză a acceptat să recapitalizeze Emporiki cu încă 550 milioane de euro înainte de vânzare şi să menţină o linie de credit pentru 1,4 miliarde de euro.

Banca a anunţat vineri că a contabilizat o pierdere de 1,96 miliarde de euro în legătură cu vânzarea Emporiki, împreună cu un impact negativ de 572 milioane de euro la divizia de a credite de consum.

Activitatea Credit Agricole pe piaţa din Grecia este un eşec de proporţii, scrie Wall Street Journal. Banca franceză a avut ambiţii mari în Europa de Sud şi a cumpărat Emporiki în 2006, cu speranţa că va obţine acces într-o regiune cu potenţial de creştere.

Achiziţia a expus însă Credit Agricole mai mult decât alte mari bănci europene la criza financiară din Grecia.

Grupul francez Credit Agricole a decis în iunie să transfere toate subsidiarele Emporiki Bank din Balcani, inclusiv cea din România, către Credit Agricole. Banca Naţională a României şi-a dat acordul pentru cumpărarea pachetului de acţiuni ale subsidiarei Emporiki Bank din România de către Credit Agricole, iar numele instituţiei de credit a fost schimbat în august în Credit Agricole Bank România.