Business Internaţional

Constellation se bate pentru Allied

12.05.2005, 18:58 8

Constellation va face o contraoferta pentru preluarea companiei Allied Domecq, inainte de sfarsitul lunii, conform ultimelor articole din presa internationala.

Producatorul de vinuri, care a analizat in ultimele zile in detaliu documentele financiare puse la dispozitie de Allied, urmeaza sa ofere aproximativ 8 miliarde de lire sterline (11,7 miliarde de euro).

"Ne asteptam ca in doua saptamani sa fie facuta o oferta de peste 0,7 lire sterline (1,02 euro) pe actiune. Nu mai exista multe oportunitati de o asemenea importanta", informeaza Sunday Herald citand o sursa apropiata consortiului care conduce compania Constellation, din care face parte si Brown-Forman, precum si fondurile private de investitii Blackstone si Lion Capital.

Consortiul este sustinut si de alte grupuri de top din domeniul bauturilor, incluzand Diageo, William Grant & Sons precum si compania italiana Davide Campari-Milano. Companiile care sprijina oferta facuta de Constellation pentru preluarea Allied se pare ca vor cumpara anumite marci de bauturi imediat ce tranzactia va fi incheiata, recuperandu-si astfel investitia.

Oferta facuta de Perod, de 0,67 lire sterline (0,98 euro) pentru o actiune Allied si care a fost preferata de consiliul de administratie al britanicilor, evalueaza compania la aproximativ 7,4 miliarde lire sterline (10,4 miliarde euro).

Surse din industrie sustin ca Diageo urmareste preluarea marcii de bourbon Maker''s Mark, precum si a marcii de cognac Courvoisier. Cel mai mare producator de bauturi din lume, lider pe piata wisky-urilor scotiene, se spune ca intentioneaza sa preia marca Courvoisier din cauza deteriorarii relatiei sale cu parintele cognac-ului Hennessy, LVMH.

Intre timp, cotidianul francez Les Echos pretinde ca analistii se asteapta ca oferta pentru Allied sa se ridice la aproximativ 0,725 lire sterline (1,06 euro) pe actiune, avand o limita maxima de 0,75 lire sterline (1,1 euro) pe actiune.

Analistii sustin ca aceste date nu sunt realiste, avand in vedere sinergiile pe care o astfel de tranzactie le-ar putea genera. stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO