Business Internaţional

Conflictul cu Iranul escaladează. Marea Britanie şi-a închis ambasada de la Teheran şi ameninţă Iranul cu măsuri dure

Conflictul cu Iranul escaladează. Marea Britanie şi-a închis ambasada de la Teheran şi ameninţă Iranul cu măsuri dure

Autor: Iulian Anghel

30.11.2011, 17:38 1049

Marea Britanie îşi va închide în 48 de ore ambasada din Teheran şi ameninţă că va "pedepsi" Iranul a cărui conducere este acuzată că şi-au dat consimţământul pentru vandalizarea de către "studenţi", marţi, a misiunii sale diplomatice de la Teheran.

"Am închis ambasada de la Teheran", a anunţat ministrul britanic de externe, Wiliam Hague, în vreme ce Germania a anunţat că şi-a rechemat în ţară ambasadorul pentru consultări.

Premierul David Cameron a ameninţat Iranul cu măsuri foarte dure: "Examinăm posibilitatea luării unor măsuri foarte dure ca reacţie la comportamentul total scandalos şi ruşinos al iranienilor".

Presa occidentală examinează episodul de marţi şi îl pune în relaţie cu cel din 1979, din timpul revoluţiei islamice, când membrii misiunii diplomatice americane au fost luaţi ostatici.

Marţi, ca şi în 1979, "revolta" a fost condusă de "tineri studenţi", însă nimeni nu se îndoieşte că atacul a fost deliberat şi organizat cu binecuvântarea forţelor de securitate iraniene.

Aflat într-o situaţie extrem de complicată, cu regimul sirian aliatul său cel mai bun pe punctul de a se prăbuşi şi cu un Israel care aşteaptă un singur semn din partea SUA pentru a ataca, Teherenul provoacă Occidentul. De ce?

Marţi, drapelul britanic de pe sediul ambasadei a fost înlocuit cu cel iranian, "studenţii" au aruncat cu cocteiluri incendiare, au ars documente, strigând "Moarte Marii Britanii".

Parlamentul iranian a aprobat o lege de expulzare a ambasadorului britanic, duminică, după ce Londra a ordonat băncilor sale să îngheţe relaţiile cu cele iraniene, în contextul mai larg al înăspririi sancţiunilor împotriva Iranului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO