Business Internaţional

Cum este ţinută cu sufletul la gură cea mai mare putere militară a lumii: Israelul nu spune dacă atacă sau nu Iranul

Cum este ţinută cu sufletul la gură cea mai mare putere militară a lumii: Israelul nu spune dacă atacă sau nu Iranul

Autor: Alexandru Matei

13.11.2011, 16:56 1394

Israelul a refuzat să îl asigure pe preşedintele american Barack Obama că îl va anunţa din timp cu privire la un atac armat împotriva facilităţilor nucleare iraniene, existând riscul ca Tel Aviv-ul să plănuiască iniţierea unor atacuri cel mai devreme în vara anului viitor, scrie The Telegraph.

Liderul de la Casa Albă a fost refuzat luna trecută când a cerut garanţii că niciun atac armat asupra capacităţilor nucleare iraniene nu va fi declanşat fără ştirea Statelor Unite, semn că Israelul nu intenţionează "să aibă permisiunea Washingtonului" în cazul unui astfel de eveniment, conform unor surse. Dezvăluirea, făcută de cei care au asistat la o întâlnire secretă dintre oficiali americani de rang înalt pe probleme de securitate şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, vine pe fondul temerilor că Iranul continuă dezvoltarea programului nuclear, ceea ce înseamnă că statul israelian şi-a pierdut şi ultima speranţă că poate rezolva această problemă pe cale diplomatică.

Săptămâna aceasta, ONU a emis un raport în care scrie pentru prima dată că Iranul pare a dezvolta arme nucleare. Acesta este motivul pentru care ministrul american al apărării Leon Panetta a mers în Israel luna trecută, într-o "vizită de rutină".

Oficial, deplasarea a fost făcută pentru a discuta despre procesul de pace din Orientul Mijlociu, dar cea mai importantă parte a vizitei a fost întâlnirea privată cu Netanyahu şi cu ministrul israelian al apărării Ehud Barak. Rămaşi într-un cadru restrâns, Panetta le-a transmis oficialilor israelieni că preşedintele american Barack Obama vrea garanţii că Israelul nu va porni într-o acţiuni militară unilaterală împotriva Iranului. Cei doi oficiali israelieni nu au dat răspunsuri clare, conform surselor atât din SUA, cât şi din Israel.

"Ei nu au lăsat să se înţeleagă că se plănuieşte o acţiune militară sau că aceasta ar fi iminentă, dar nici nu au dat asigurări că Israelul va aştepta undă verde de la Washington sau că măcar vor informa Casa Albă cu privire la acest lucru", conform unei surse.

Alarmat de răspunsul evaziv al lui Netanyahu, Obama le-ar fi cerut serviciilor secrete să monitorizeze atent Israelul pentru a afla indicii despre intenţiile statului.

Deşi totul este învăluit în mister, în ultima perioadă în presa israeliană au apărut tot mai des indicii că ţara se pregăteşte pentru o acţiune militară, cu Netanyahu şi Barak încercând să obţină aprobarea guvernului pentru o lovitură armată.

Mai mult, acum două săptămâni, Irsaelul a testat pentru prima dată în ultimii doi ani rachete balistice cu rază lungă de acţiune, capabile să atingă Iranul. Cu puţin timp înainte de aceste teste, forţele aeriene ale Israelului au luat parte la exerciţii NATO în Sardinia care au inclus realimentarea cu combustibili în timpul zborului, un element cheie al unui posibil atac asupra Iranului. Un alt exerciţiu ce a avut loc în Tel Aviv a testat capacitatea populaţiei de a se pune la adăpost în cazul unui atac cu rachete împotriva oraşului. Ca dovadă a temerilor populaţiei, mulţi au interpretat sirenele drept avertisment al unui atac real şi au plecat panicaţi din oraş cu maşinile.

Speculaţiile despre o posibilă lovitură militară israeliană au apărut des în ultimii ani, dar nu au fost niciodată atât de intense, notează cotidianul britanic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO