Business Internaţional

Companiile de constructii spaniole trec de la constructia de case la cea de birouri

Companiile de constructii spaniole trec de la constructia de case la cea de birouri

Un apartament de 100 mp din centrul Madridului costa aproximativ 550.000 de euro, pretul scazand la 387.000 de euro la periferie

23.04.2007, 21:37 26

Piata imobilelor rezidentiale din Spania da semne ca ritmul sau de crestere se reduce. "Preturile in crestere ale locuintelor au cauzat o scadere a vanzarilor, ceea ce ar putea determina companiile de constructii sa se concentreze mai mult pe spatiile comerciale", a declarat Borja Sierra, seful firmei de consultatii din sectorul imobiliar Savills cu sediul in Madrid, titreaza The Wall Street Journal.
"Devine din ce in ce mai greu sa obtii profit din constructiile de locuinte, deoarece preturile terenurilor au crescut cu peste 50% in ultimii trei ani. Piata s-a schimbat si preturile au devenit prea mari", a adaugat Sierra. "In medie, dureaza aproximativ sase luni sa vinzi o locuinta, in comparatie cu trei luni in urma cu doi ani", a subliniat el. "Preturile terenurilor au crescut datorita unui deficit de suprafata de constructie", a declarat Sierra.
O companie de constructii care isi schimba strategia in speranta unei piete a locuintelor mai competitiva este Inmobiliaria Chamartin cu sediul central in Madrid, la care compania Morgan Stanley Real Estate detine 16%.
"Cresterea preturilor terenurilor si numarul ridicat de companii de constructii de locuinte din Spania determina o scadere semnificativa a profitului inregistrat in acest sector", a declarat Javier Catena, directorul Inmobiliaria Chamartin. Ca rezultat, compania se extinde in sectorul constructiilor de spatii comerciale si de retail, atat pe piata locala cat si in Germania, Polonia si Portugalia.
"In urma cu doi ani constructiile de imobile rezidentiale reprezentau aproximativ 90% din totalul afacerilor. In prezent, reprezinta doar 30%", a adaugat Catena. In decembrie, Inmobiliaria Chamartin a achizitionat compania de constructii din Portugalia Amorin Inmobiliaria pentru suma de 500 de milioane de euro.
Incheierea contractului a urmat primei achizitii a unei companii straine in iunie, atunci cand a cumparat un pachet de 50% din Meermann Group din Germania, pentru 40 de milioane de euro.
Inmobiliaria Chamartin nu este singura companie care isi reduce numarul constructiilor din sectorul rezidential. Grupul Inmobiliaria Colonial cu sediul central in Barcelona care se afla in negocieri de fuziune cu Grupo Inmocaral se reorienteaza catre constructia de de birouri.
"Piata s-a schimbat si constructiile de locuinte au inregistrat scaderi ale ritmului. Tindem sa ne concentram asupra oraselor principale, unde cererea pentru imobile este ridicata, precum Madrid, Barcelona si Sevilla. Dar am majorat investitiile in sectorul comercial, precum spatii de birouri destinate inchirierii", a declarat Mariano Miguel, CEO al Colonial.
"Cercetarile realizate de banca centrala a Spaniei evidentiaza ca locuintele sunt supraevaluate cu pana la 20-30%", a declarat Eduardo Camero, economist la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
"Dar daca preturile scad, cel mai probabil vor scadea gradual. Preturile locuintelor nu vor continua sa creasca la fel de puternic, asa cum s-a intamplat in ultimii ani. Faptul ca tot mai multe companii de constructii isi diversifica activitatea sugereaza ca sunt constiente de acest lucru", a adaugat el.
Spania are cel mai ridicat procent de proprietari din Europa Occidentala, cu 85% din populatie detinand propria locuinta, in comparatie cu 71% in Marea Britanie, 68% in Franta si 43% in Germania, conform BulwienGesa, compania de consultanta din domeniul imobiliar cu sediul la Berlin. Media europeana este de 63%, in timp ce in Statele Unite este de 69%.
Nivelul ridicat al populatiei care detine o locuinta din Spania este facilitat de nivelul scazut al mobilitatii fortei de munca si de parerea ca detinerea unei locuinte reprezinta o asigurare contra somajului.
In ciuda nivelului ridicat al proprietatilor din Spania, constructiile rezidentiale continua sa depaseasca numarul acelora din principalele tari europene. Potrivit lui Savills, aproximativ 810.000 de locuinte au fost construite in Spania, de peste patru ori mai multe decat cele 213.717 construite in Marea Britanie intre aprilie 2005 si aprilie 2006, conform autoritatilor britanice. Dar Spania are o populatie mai mica decat Marea Britanie: aproximativ 40,3 milioane de locuitori, in comparatie cu 60,3 milioane. "Ca rezultat, exista pericolul construirii prea multor imobile in anumite zone precum Murcia si Almeria in sudul Spaniei, situatie ce ar putea determina ca oferta sa depaseasca cu mult cererea", a declarat Roger Cooke, seful firmei de consultanta Cushman & Wakefield din Madrid.
"Este mai greu pentru companii sa-si atinga obiectivele in acest an. Daca acest lucru va persista, exista semne ale scaderii preturilor la imobile in aceste zone", a adaugat el.
"Preturile locuintelor in marile orase precum Madrid si Londra s-au dublat in ultimii cinci ani. Un apartament de 100 mp din centrul Madridului costa aproximativ 550.000 de euro, pretul scazand la 387.000 de euro la periferie", a declarat Javier Ochoa, director de dezvoltare la Savills.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO