Business Internaţional

Commerzbank isi transfera din activitatile administrative in Polonia

06.09.2004, 00:00 12

Commerzbank a realizat joi un important precedent pentru relocalizarea activitatilor de back-office ale bancilor germane in regiunile mai ieftine din Europa de Est, prin anuntarea unui proiect-pilot in Polonia, informeaza Financial Times.
Nicholas Teller, seful diviziei de retail bancar a grupului, a declarat: "Ne gandim sa folosim infrastructura filialelor noastre din Polonia si Republica Ceha pentru Commerzbank".
Potrivit analistilor, incercarea Commerzbank ar putea declansa decizii similare din partea altor grupuri financiare germane. "Aceasta este menita sa fie o operatiune de pionierat", a declarat Konrad Becker, de la Merck Finck, Munchen.
In primavara acestui an, Deutsche Bank a dat indicii ca ar avea proiecte similare, dar pana acum nu au fost date publicitatii nici un fel de detalii.
Spre deosebire de bancile din alte state vest-europene, institutiile de credit germane nu s-au grabit sa transfere locuri de munca peste hotare. Cu exceptia unei initiative Deutsche Bank pe sectorul IT, nu au avut loc, pana acum, relocalizari notabile de locuri de munca spre regiuni economice mai putin costisitoare.
Declansarea unei astfel de tendinte ar intampina insa o rezistenta puternica din partea sindicatelor germane. Commerzbank a cauzat un val de indignare publica si proteste ale angajatilor in urma cu opt luni, cand a redus beneficiile legate de pensii ale personalului.
Banca a incercat sa diminueze tensiunile prin afirmatia ca nu va reduce numarul angajatilor in Germania.
"Pana la 20% din activitatea noastra de back-office este realizata de consultante externe", a precizat Commerzbank. "Acest proiect vizeaza readucerea acestui procent in-house, la BRE Bank, filiala noastra din Polonia".
Ministrul de Finante al Poloniei, Miroslaw Gronicki, a declarat, vineri, ca banca centrala va continua sa majoreze dobanzile pentru a limita cresterea inflatiei.
In Polonia, cea mai mare economie dintre noii membri ai Uniunii Europene, inflatia a crescut in acest an, in parte din cauza majorarii preturilor la alimente de dupa aderare, si a atins, in iulie, cel mai inalt nivel din ultimii trei ani, de 4,6%.
Banca centrala a ridicat, in luna iunie, ratele dobinzilor cu 0,125 puncte procentuale, ceea ce a dus dobanda de referinta la 6,5%.
Analistii anticipeaza masuri similare pentru perioada urmatoare.
"Inflatia a urcat cu trei puncte procentuale de la inceputul anului, iar dobanda cu 1,25 puncte, ceea ce inseamna ca, de fapt, rata reala s-a micsorat", a afirmat Gronicki.
Ministrul se asteapta ca inflatia sa se mentina la un nivel ridicat in august, undeva intre 4,6 si 4,7%, iar zlotul sa-si continue aprecierea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO