Business Internaţional

Comertul mondial va creste in acest an cu 7,5%

07.04.2004, 00:00 13



Comertul international ar putea progresa intr-un ritm de 7,5% in 2004, cu conditia unei bune evolutii economice, dupa ce a inregistrat o crestere peste previziuni anul trecut, cifrata la 4,5%, a indicat Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).



Organismul din Geneva a prognozat o crestere a comertului de marfuri de numai circa 3% anul trecut, fata de 2,5% in 2002, in contextul in care epidemia de pneumonie atipica, alaturi de alti factori, a avut un efect deprimant asupra inceputului de an in 2003.



"In mod clar, situatia economica ameliorata din SUA si Asia a dat un impuls important comertului mondial", a afirmat directorul general al OMC, Supachai Panitchpakdi.



China, care a urcat trei locuri pentru a deveni al treilea mare importator din lume, dupa SUA si Germania, a inregistrat o crestere de 35% a exporturilor in termeni nominali - fara ajustari pentru modificarile de preturi - si un salt de 40% al importurilor, comparativ cu anul precedent, a indicat OMC.



Intre cele mai bogate 30 de state din lume, comertul cu bunuri si servicii s-a extins cu aproape 9% in ultima jumatate a anului 2003 si informatiile partiale din prima parte a acestui an au semnalat ca "avantul cresterii comertului a ramas puternic".



Anul trecut, Asia si economiile in tranzitie din fosta URSS au avut cea mai intensa activitate comerciala, schimburile de marfuri avansand cu 10-12%.



Germania a devansat SUA si a devenit cel mai mare exportator din lume, Japonia a ramas pe locul al treilea, iar China a depasit Franta si a ocupat cea de-a patra pozitie.



Europa de Vest si America Latina au avut cele mai slabe performante comerciale anul trecut, importurile progresand cu numai 2% in termeni reali.



Organizatia a estimat ca economia mondiala isi va mentine in anul curent avantul din ultimul semestru al anului 2003 si a pronosticat o crestere a Produsului Intern Brut global de 3,7%, de la 2,5% in 2003.



OMC a enumerat si cativa factori negativi pentru expansiunea comertului, printre care se afla amploarea "nesustenabila" pe termen mediu a deficitului comercial american, o posibila scadere a cererii vest-europene, riscul ca preturile petroliere sa nu se reduca in conformitate cu prognozele si aprecierea monedei europene, care ar ameninta redresarea economiei zonei euro.



Economistii OMC au avertizat ca previziunile pentru acest an implica o inrautatire a situatiei contului curent al SUA, care in 2003 s-a situat la 542 miliarde de dolari. Cum restul regiunilor au incheiat anul cu un surplus, SUA a inregistrat un deficit in comertul cu bunuri, de 549 miliarde de dolari, echivalentul a 7,6% din schimburile comerciale de bunuri din intreaga lume. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO