Business Internaţional

Comertul mondial va consemna o crestere de 7% la anul

28.10.2005, 19:24 19

Comertul mondial de bunuri va inregistra in 2006 o crestere de 7%, cu 0,5% peste nivelul estimat pentru anul curent, a anuntat Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), care a avertizat insa in legatura cu o tendinta de incetinire a activitatilor.

Directorul general al organizatiei, Pascal Lamy, a spus ca perspectivele sunt ingrijoratoare si a argumentat ca finalizarea cu succes a negocierilor care au loc in cadrul Rundei de la Doha referitoare la comertul international ar avea o influenta pozitiva asupra sistemului.

In cursul celui mai recent raport al OMC privind comertul mondial, economistii afirma ca incetinirea ritmului de dezvoltare a comertului in acest an, fata de avansul de 9% consemnat in 2004, a fost generata de declinul consumului si a increderii consumatorilor in cele mai bogate state ale lumii.

Daca economia mondiala - afectata in prima parte a anului de preturile mari ale petrolului - se va redresa moderat pana la sfarsitul anului, "ritmul de dezvoltare a comertului international se va accelera la circa 7% in 2006", se arata in raport.

Datele referitoare la anul in curs, fundamentate pe situatia existenta pana in luna iulie, arata o continuare a tendintei de variatii mari consemnate in ultimii sase ani, cu un minim in 2001, cand a avut loc o scadere de 1%, dupa avansul record de 12% din anul 2000, si cu cresteri modeste de 3%, respectiv 4,4%, in 2002 si 2003.

Perioada a survenit cresterii constante inregistrate in anii ?"90, cand media deceniului a fost de 6%.

Comertul cu bunuri s-a relansat in al doilea trimestru al anului 2005, in cele mai bogate economii ale lumii, in timp ce in cazul comertului inter-asiatic si al importurilor Statelor Unite a avut loc o incetinire a activitatilor, in primele sase luni.

"Avansul rapid al preturilor petrolului, la cel mai ridicat nivel din ultimele doua decenii, a afectat consumul si increderea oamenilor de afaceri, in statele importatoare de titei", au declarat economistii care au redactat raportul.

Comentand pe marginea studiului, care a confirmat datele preliminare referitoare la anul trecut publicate in luna aprilie, Lamy a spus ca tendinta de decelerare constituie un motiv de preocupare.

"Pentru a ne incadra pe directia buna trebuie sa cream mai multe oportunitati pentru comert, in special in statele emergente, si trebuie sa modificam reglementarile internationale pentru a satisface nevoile antreprenorilor in secolul 21", a spus oficialul.

In opinia sa, obiectivul poate fi indeplinit prin incheierea cu succes a Rundei de la Doha, lansata la sfarsitul anului 2001 cu obiectivul de a facilita dezvoltarea natiunilor sarace.

Participantii la negocierile comerciale au declarat, miercuri, ca discutiile privind reducerea tarifelor in cazul comertului cu bunuri se confunta cu dificultati, ca si negocierile agricole si, intr-o masura mai mica, cele legate de servicii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO