Business Internaţional

Comenzile pentru fabricile germane îşi continuă scăderea

Comenzile pentru fabricile germane îşi continuă scăderea

Autor: Bogdan Cojocaru

08.06.2018, 00:00 557

Comenzile pentru fabricile germane au scăzut neaşteptat în aprilie, a patra lună consecutivă cu evoluţie negativă, ceea ce hrăneşte temerile că încetinirea economică de la începutul acestui an este mai accentuată decât s-a crezut, scrie Bloomberg. Comenzile, ajustate pentru oscilaţiile sezoniere şi inflaţie, au scăzut cu 2,5%, arată datele ministerului economiei.

Estimările oficiale indicau o revenire de 0,8%. În ritm anualizat, comezile au coborât cu 0,1%, prima scădere de acest gen din 2016. Slăbiciunea continuă din cea mai mare economie a zonei euro va arunca o umbră asupra şedinţei de politică monetară de săptămâna viitoare a Băncii Centrale Europene, când oficialii instituţiei ar trebui să discute despre viitorul programului de stimulare. Economistul-şef al BCE Peter Praet a semnalat recent că primele discuţii formale despre când vor fi oprite achiziţiile de active sunt iminente.

Datele din Germania, despre care analiştii ING spun că sunt un „duş rece“ pentru economie, arată că comenzile venite de la statele din zona euro au scăzut cu aproape 10%. Deşi zgomotul războiului comercial şi turbulenţele politice din Italia au afectat în ultimul timp încrederea, „nu m-am aşteptat ca acestea să se traducă prin date negative precum cele despre comenzile pentru industrie“, spune Jens Kramer, economist la NordLB. „În general se crede că avansul şi-a revenit în al doilea trimestru, însă s-ar putea să fie nevoie să se revină asupra acestor proiecţii.“ Ministerul economiei a precizat că nu este clar cât de mult sunt afectate comenzile de incertitudinile globale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO