Business Internaţional

Citigroup a gasit un posibil alibi in procesul cu Parmalat

21.09.2004, 00:00 16

Cu un an inaintea prabusirii grupului Parmalat, Citigroup Inc. a imprumutat 81,2 mil. euro Parmalat Finanziaria, credit care se poate sa dilueze credibilitatea acuzatiilor presedintelui Parmalat conform carora banca ar fi cunoscut situatia financiara dificila a grupului, in speta datoriile periculos de mari, relateaza Bloomberg.
Cea mai mare companie de servicii financiare din lume a pus la dispozitia unitatilor Parmalat fonduri in cel putin sase tari, printre care Brazilia si Rusia, conform acuzatiilor ce i se aduc la un tribunal din Parma, Italia. Transe din creditul acordat au fost trimise de Citigroup si in luna noiembrie a anului 2003, cu cateva saptamani inainte de a se anunta falimentul gigantului italian, dupa ce a fost divulgat faptul ca Parmalat nu detinea nici un cont de 3,95 mld. euro, dupa cum pretindea.
"Cred ca ei considerau ca aceasta era o afacere buna - o companie cu activitati la nivel global care intentiona sa isi extinda portofoliul de activitati", declara Stephen Berman, administrator la fondul de investitii Stein Roe Investment Counsel, din New York, care gestioneaza un fond in valoare de 7 mld. de dolari, ce include si actiuni Citigroup. "Parerea mea este ca este posibil ca ei sa se fi inselat. Cred ca ei considerau ca treburile la companie erau in ordine si situatia era stabila", a adaugat el.
Managerul Parmalat numit de guvernul italian, Enrico Bondi, a respins cereri de despagubire ale creditorilor in valoare de peste 4,2 mld. euro, inclusiv 537 mil. euro solicitate de Citigroup, sustinand ca ei cunosteau starea reala in care se aflau finantele companiei. In luna iulie, Bondi a cerut daune in instanta din partea Citigroup, spunand ca banca ar fi fost "implicata integral" in manipularile financiare care au provocat grupului pierderi de 8 mld. de dolari.
Purtatorul de cuvant al Citigroup, Daniel Noonan, a refuzat sa comenteze asupra creditului pe care banca l-a acordat grupului Parmalat in anul anterior colapsului acestuia.
Finantarea acordata de catre cei de la Citigroup, intr-o perioada in care compania italiana se zbatea pentru a-si acoperi golurile de finantare si sa ascunda frauda, se poate dovedi un obstacol important in incercarea lui Bondi de a dovedi implicarea bancii in presupusa manipulare, conform spuselor unui avocat specializat pe probleme de insolvabilitate.
"Povara justificarilor va cadea pe umerii lui Bondi, in privinta motivelor care l-au determinat sa respinga plangerile creditorilor", afirma Peter Declercq, avocat specializat pe restructurari la o firma de avocatura din Londra. "El urmareste sa dea suficiente batai de cap, astfel incat creditorii sa isi doreasca sa renunte la plangerile in instanta, pentru ca astfel de procese pot dura ani de zile", a incheiat el.
Din luna iulie, momentul in care a inaintat  plangerea impotriva Citigroup, Bondi a mai chemat in instanta si alti fosti finantatori: UBS AG, Credit Suisse First Boston si Deutsche Bank AG, tintind recuperarea unei sume totale de peste 555 mil. de euro, din tranzactiile pe care bancile le-au facut cu Parmalat inainte de colaps.
La o infatisare la curtea judecatoreasca din Parma, Bondi a declarat ca "este foarte probabil" sa actioneze in instanta si Bank of America, spre a recupera sumele pe care l-a plasat pentru Parmalat, adica peste un miliard de dolari investitii in plasamente private intr-o vreme in care mijloacele financiare ale companiei se aflau la pamant. Bancile au negat orice fel de actiune delicventa din partea lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO