Business Internaţional

China va limita exportul de produse care necesita prea multa munca manuala

30.07.2007, 14:43 23

China va cauta sa reduca volumul exporturilor pentru produsele ieftine, dar care necesita multa forta de munca, cu scopul de a incuraja productia de bunuri de calitate superioara, scrie presa internationala.
Aceasta decizie a fost luata cu scopul de a micsora surplusul de produse, dar si pentru a reduce daunele produse mediului inconjurator.
In incercarea de a impune aceste restrictii Ministerul Comertului va mari impozitele pe care exportatorii trebuie sa le plateasca, a declarat astazi Wang Qinhua, de la Ministerul Industriei.
"Noua politica va mari costurile si va afecta veniturile exportatorilor, in special ale celor ce se ocupa cu exportul de produse care necesita multa forta de munca", a declarat acesta la o conferinta de presa la Beijing.
"Calculele pe care noi le-am efectuat ne arata ca impactul acestor politici ii va forta pe exportatori sa mareasca valoarea produselor si sa-si adapteze tehnologia la nivelul actual."
China a inregistrat in prima parte a anului un surplus comercial de 112,5mld. dolari (81,5 mld. euro), ceea ce a dus la cresterea rezervei de valuta a celei de-a patra puteri economice a lumii cu peste 1.300 mld. dolari (940 mil.euro ). Forta de munca ieftina si flexibilele legi de protectie a mediului au atras producatorii, 50% din acestia investind in companiile din Hong Kong. Acestia fabrica produse din piele, electronice, jucarii si alte produse destinate exportului.
"Fiecare stat este interesat sa-si adapteze tehnologia, mai ales in aceasta perioada, in care concurenta internationala creste, iar preturile materiilor prime, de asemenea", a spus Huang Yiping, economist la Citygroup Inc. din Hong Kong. "Multe companii chinezesti au inceput deja sa achizitioneze noi tehnologii, iar aceasta noua politica a guvernului nu va face decat sa accelereze acest proces."
Pe 23 iulie China a majorat taxele pentru companiile care importa metal, plastic si textile, pe care le folosesc ca materii prime pentru produse ce vor fi mai apoi exportate.
In total 1853 de produse, incluzand cuprul, plumbul, zincul si textilele vor fi incluse pe lista restrictiilor.
Noile restrictii vor adauga exportatorilor costuri de 1,06 mld. dolari (767 mil. euro), ceea ce inseamna 50% din banii care s-au investit de catre companiile din Hong Kong, a declarat Wang Yang de la Ministerul Comertului.
"Investitorii din Hong Kong vor fi probabil cei mai afectati de aceasta decizie", a declarat Wang Qinhua. Ministerul Comertului are nevoie de aceasta masura "datorita schimbarii legislatiei de protectie a mediului, atat la nivel national, cat si international".
Ritmul de crestere al economiei chineze este, in medie, de 10% pe an incepand cu 1982. Economia Chinei a fost concentrata in mare parte spre industria comerciala, in care companiile importa materii prime scutite de impozite folosite la fabricarea de produse destinate exportului.
Guvernul nu vrea sa stopeze definitiv aceste investitii, care au ajutat la cresterea economica cu aproape 40% in ultimii 25 de ani.
Companiile pot fi scutite de efectele acestor masuri, daca isi vor orienta productia spre provinciile din interior, incluzand Shaanxi, Xinjiang si Gansu, aceasta fiind o parte a unui plan al guvernului prin care se doreste diminuarea decalajului economic dintre regiunile prospere de pe coasta si cele din interior, a spus Wang.
Companiile din industria comerciala se pot muta in regiunile centrale sau vestice pentru a fi scutite de restrictii" , a spus aceasta. "Costurile de productie sunt relativ scazute,iar forta de munca este ieftina."
Se estimeaza ca surplusul comercial al Chinei va creste anul viitor cu 45%, inregistrand un nivel de 257 mld. dolari (186 mld. euro).
Previziunea i-a determinat pe unii congresmani americani sa adopte o lege care sa forteze banca centrala de la Beijing sa mentina nivelul monedei nationale ridicat fata de dolar.
Intr-o serie de masuri, anul acesta, China a scazut nivelul exporturilor si au crescut preturile, cu scopul de a incetini ritmul exporturilor si de a calma tensiunile comerciale ce au aparut intre aceasta si ceilalti parteneri comerciali.
Ultima decizie privitoare la exporturi afecteaza, de asemenea, si industria consumatoare de resurse energetice uriase, care emite cantitati mari de gaze toxice si revarsa, de asemenea, cantitati uriase de apa uzata. Prin aceste masuri se incearca reducerea dependentei energetice a Chinei si imbunatatirea calitatii mediului. Este posibil ca aceste masuri sa nu aiba capacitatea de a reduce nivelul exporturilor, a declarat Glenn Maguire, director economic la Societe General.
"Inca mai este nevoie ca banca centrala sa lase yuanul sa se aprecieze, pentru a putea micsora surplusul de bani lichizi din economie", a declarat Maguire.
Moneda nationala a Chinei s-a apreciat cu 9,5% in fata dolarului american din 2005 pana acum.
Unii legislatori americani considera ca aceasta apreciere este insuficienta. Comitetul pentru Finante al Senatului american va incerca sa forteze China sa ridice mai mult nivelul yuanului.
Cresterea economica inregistrata in a doua patrime a acestui an a atins nivelul de 11,9%, fiind cea mai rapida din ultimii 12 ani.
Comisia Nationala pentru Dezvoltare si Reforma, agentia de planificare a guvernului, a declarat ca prevenirea "unei activitati economice excesive" este cel mai important obiectiv politic din a doua jumatate a anului, reiterand astfel prioritatea guvernului de a reduce rata inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO