Business Internaţional

China si India potenteaza cresterea Boeing

29.03.2005, 00:00 12


Boeing, producatorul american de avioane, a anuntat ca isi va mari productia pe anul 2006, ca urmare a cresterii cererii din partea liniilor aeriene chineze si indiene. Boeing va recupera diferenta fata de rivalul sau european Airbus in decurs de doi ani, si datorita redresarii pietei aeriene americane.


Astfel, compania isi va depasi previziunile initiale, ce indicau vanzari de 375, pina la 385 de aeronave, spune Lee Manson, vicepresedinte Boeing.


Zece companii aeriene cu preturi reduse s-au infiintat anul trecut in Asia, ceea ce a dat nastere la o cerere mare de avioane noi. Potrivit estimarilor producatorului, pana in anul 2023 China va avea comenzi de 2.300 de avioane, in valoare de 180 de miliarde de dolari (138 de miliarde de euro), iar India va cheltui 35 de miliarde de dolari (27 mld. euro) pe aparate de zbor.


Reprezentatii Boeing se afla in discutii si cu doua companii aeriene din Dubai privind vanzarea a aproximativ 800 de aparate. Compania tinteste astfel catre recastigarea locului intai pe piata avioanelor comerciale, pozitie pierduta in ultimii doi ani in fata rivalului Airbus.


Vanzarile companiei, la fel ca si cele ale tuturor companiilor aeriene, au fost afectate de atacurile teroriste din 11 septembrie, precum si de perioada de recesiune care le-a urmat. Airbus a fost oarecum avantajata, datorita faptului ca piata europeana nu a fost atat de afectata.


Randy Baseler, vicepresedintele companiei Boeing, crede ca recesiunea va lua sfarsit in doi ani, iar piata va fi capabila sa absoarba unitatile a caror livrare a fost intarziata. Boeing a fost nevoit sa amane livrarea a 600 de aeronave. "Acela va fi momentul in care concurenta dintre Boeing si Airbus va fi echilibrata", a adaugat acesta.


Boeing a fost depasit de rivalii de la Airbus pentru al doilea an consecutiv. Europenii au livrat 320 de avioane, fata de 285 ale companiei americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO