Business Internaţional

China sare în barca Europei în lupta pentru şefia FMI

Autor: Vlad Popescu

24.05.2011, 23:44 676

China sprijină candidatura Christinei Lagarde pentru poziţia dedirector general al FMI, a declarat ministrul francez al bugetuluiFrançois Baroin, totodată purtător de cuvânt al guvernului, în timpce ministerul chinez de externe a refuzat să comenteze, scrieagenţia de presă Thomson Reuters.

"Puteţi direcţiona aceste întrebări către ministerul deresort. Ministerul de externe nu poate oferi aceste informaţii,care trebuie să vină de la agenţia responsabilă", a declaratpurtătorul de cuvânt al ministerului chi­nez de externe Jiang Yu.Lagarde este favorită în cursa pentru şefia FMI, după demisia luiDomi­nique Strauss-Kahn, acu­zat la New York de ten­ta­tivă deviol. Postul de di­rec­tor general al Fondului a fost ocupatîntotdeauna de un european, dar economiile emergente fac presiunipentru a pune capăt acestei tradiţii.

Liderii europeni au strâns rândurile în jurul ministruluifrancez pentru a susţine un candidat comun, în timp ce stateleemergente nu au reuşit încă să ajungă la un astfel de consens.

Mexicul încearcă să adune susţinători pentru Agustin Carstens,guvernatorul băncii centrale mexicane, însă s-a lovit de un primobstacol chiar în America Latină, Brazilia întâmpinând cu răcealăpropunerea.

Rusia a arătat săptămâna trecută că l-ar susţine pe guvernatorulbăncii centrale a Kazahstanului, Grigory Marchencko, iar surseapropiate situaţiei susţin că politicianul sud-african TrevorManuel ar putea fi de asemenea un candidat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO