Business Internaţional

China lansează premiul Confucius pentru a concura Nobelul pentru Pace

China lansează premiul Confucius pentru a concura Nobelul pentru Pace

Autor: Radu Racu

08.12.2010, 15:55 149

Un grup chinez pregăteşte acordarea primului premiu Confuciuspentru Pace unui politician taiwanez, într-o încercare de a combatescandalul de imagine generat de acordarea Nobelului pentru Pace deanul acesta unui disident chinez care ispăşeşte o pedeapsă de 11ani de închisoare pentru acţiuni împotriva statului, scrie Financial Times.

Premiul Confucius va fi acordat joi, cu o zi înainte deceremonia oficială de la Oslo. Comitetul Nobel a programat vineri ofestivitate de premiere a disidentului chinez Liu Xiaobo, evenimentboicotat de autorităţile de la Beijing. Un număr de 18 state ausubscris invitaţiei Chinei de a nu participa la ceremonie.

Premiul Confucius va fi acordat fostului vicepreşedinte taiwanezLien Chan, pentru rolul pe care l-a avut în apropierea legăturilordintre Beijing şi Taipei. Organizatorii au spus că ţara cu cea maimare populaţie din lume trebuie să aibă un cuvânt mai important despus în pacea mondială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO