Business Internaţional

Boicot fără precedent orchestrat de China împotriva premiilor Nobel

Autor: Radu Racu

07.12.2010, 15:03 30

Campania Chinei de boicotare a ceremoniei de acordare apremiului Nobel pentru Pace a prins amploare, după ce alte 18 states-au alăturat invitaţiei Beijingului de a nu participa vineri laOslo, scrie Financial Times.

Rusia, Arabia Saudită, Columbia şi Pakistan se află printre cele19 state.
Comitetul norvegian pentru acordarea premiilor Nobel a acuzatBeijingul de aplicarea unor presiuni fără precedent pentruboicotarea ceremoniei.

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat anul acesta unuidisident chinez, Liu Xiaobo, întemniţat pe o perioadă de 11 anipentru acţiuni împotriva statului. Autorităţile de la Beijing auinterzis apropiaţilor disidentului să părăsească ţara în perioadaceremoniei, o parte din ei fiind puşi sub arest la domiciliu.

Ceremoniile de acordare a premiilor Nobel nu se confuntă pentruprima oară cu acest gen de proteste, însă boicotul de anul acestaeste cel mai amplu din istoria premiilor. În 2008, când distincţiaa fost acordată unui politician finalndez, 10 state au refuzatinvitaţia de la Oslo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO