Business Internaţional

Chiar si dupa majorarea ofertei de preluare, achizitia Bear Stearns este departe de final

31.03.2008, 19:32 18

In fata unor actionari extrem de furiosi ai Bear Stearns, James Dimon, directorul executiv al JP Morgan, aproape ca si-a pierdut cumpatul, cand a fost nevoit sa sustina oferta de preluare a bancii americane, la un pret de 2 dolari/actiune, bucurandu-se insa de suportul din partea oficialilor Fed, scrie International Herald Tribune.
La fiecare insistenta venita din partea unui actionar Bear Stearns pentru majorarea ofertei de preluare a bancii, Dimon raspundea clar "Nu". "Atat timp cat in tranzactie este implicata si banca centrala a Statelor Unite, nu cred ca ne putem juca asa usor cu schimbarea preturilor", declara la acel moment Dimon.
Dupa doar doua zile de negocieri Dimon s-a vazut nevoit insa sa-si schimbe parerea. Intr-un final, directorul JP Morgan a acceptat sa majoreze oferta de preluare a Bear Stearns la 10 dolari/ actiune. De asemenea, Dimon a fost de acord si cu achizitionarea a inca 95 de milioane de noi actiuni in cadrul Bear, marindu-si astfel participatia detinuta in cadrul bancii americane la 39%. Noua tranzactie va fi finalizata cel mai tarziu pe 8 aprilie.
Modul in care Dimon s-a vazut nevoit sa revina asupra deciziei de achizitionare a Bear Stearns, releva complexitatea tranzactiei, precum si implicatiile politice ale acesteia, despre care, in ultima perioada s-a auzit peste tot in Washington. De asemenea, majorarea ofertei mai arata modul in care atat oficialii JP Morgan, cat si cei ai Fed au subestimat reactiile actionarilor si angajatilor Bear Stearns, la oferta initiala de doar 236 de milioane de dolari.
Si in ultimul rand, faptul ca Dimon a revenit asupra deciziei, s-ar putea sa-i schimbe imaginea de negociator lipsit de scrupule, pentru care achizitia Bears Stearns a insemnat doar o provocare personala, fara sa-i pese de sutele de angajati care ar fi putut ramane pe drumuri. Cu noua oferta venita din partea JP Morgan, Dimon spera ca ceilalti sa-l considere mai degraba un pragmatic, dispus chiar sa faca concesii pentru a obtine ceea ce vrea, iar increderea pe Wall Street sa mai creasca putin.
Noua oferta venita din partea JP Morgan se ridica la 1,2 miliarde de dolari, cu un miliard de dolari mai mare decat cea initiala. De asemenea, JP Morgan isi asuma responsabilitatea pentru cele mai riscante investitii ale Bear Stearns, pana la valoarea de un miliard de dolari, totalul investitiilor Bear Stearns ridicandu-se la peste 30 de miliarde de dolari. Investitiile cele mai riscante vor fi supravegheate de divizia de investitii a JP Morgan, BlackRock. Pentru restul de 29 de miliarde de dolari investiti, va garanta sucursala Fed din New York.
Dupa anuntul JP Morgan, actiunile Bear Stearns au inregistrat o crestere bursiera de 89%, atingand un ultim pret de tranzactionare de 11,25 dolari/actiune, cu mult deasupra pretului de deschidere. Cresterea bursiera vine sa intareasca parerile investitorilor ca JP Morgan ar putea majora inca o data oferta de preluare a Bear Stearns.
Chiar daca nici noua oferta pare sa nu fie pe placul actionarilor Bear Stearns, tinand cont ca anul trecut valoarea de piata a bancii se ridica la peste 20 de miliarde de dolari, aceasta s-ar putea totusi sa obtina aprobarea din partea conducerii Bear Stearns, cu atat mai mult cu cat oficialii JP Morgan au anuntat ca peste 40% din totalul actiunilor vor fi achizitionate imediat ce noua oferta primeste aprobarea.
In cazul in care nici noua oferta nu primeste aprobare din partea conducerii Bear Stearns, cel mai probabil singura varianta care ii ramane este doar falimentul.
"Votul actionarilor este in momentul de fata irelevant", a declarat unul dintre cei mai mari investitori ai Bear Stearns, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, tinand cont de pozitia pe care o detine in cadrul conducerii bancii.
Joseph Lewis, investitor in cadrul Bear Stearns, cu peste un miliard de dolari, este singurul dintre membrii marcanti ai bancii americane care s-a aratat public impotriva ofertei initiale a JP Moragan.
Noua emisiune de actiuni in cadrul Bear Stearns, va face ca participatia de 30% detinuta in prezent de catre salariatii bancii, care mai mult ca sigur se vor opune tranzactiei, sa se diminueze.
Avand suportul conducerii Bear Stearns, care inainte de incheierea tranzactiei cu JP Morgan detinea 5% din totalul actiunilor, Dimon este aproape sigur de reusita tranzactiei. Intr-un scurt interviu, Dimon a recunoscut ca daca ar fi pastrat oferta initiala de doar
2 dolari/actiune, tranzactia ar fi putut esua.
Tinand cont de putinul timpul pe care JP Morgan l-a avut la dispozitie pentru a face o oferta, si in conditiile in care Bear Stearns pierdea masiv clienti, la acea vreme oferta de 2 dolai/actiune i s-a parut una potrivita lui Dimon. Unul din principalele motive pentru care JP Morgan s-a decis sa majoreze oferta initiala a fost acela de a stopa pierderea clientilor, precum si a managerilor de top care se hotarasera sa paraseasca Bear Stearns.
Dimon a recunoscut intr-un final ca noua oferta a JP Morgan este cea potrivita si mult mai echitabila decat oferta intiala.
In plus fata de majorarea ofertei, Dimon a declarat ca doreste sa mareasca garantiile asupra investitiilor Bear Stearns, fiind de parere ca JP Morgan ar ramane expusa riscurilor chiar si in cazul in care oferta ar fi respinsa.
In cadrul bancii americane oferta a fost primita cu oarecare resemnare. In timp ce conducerea executiva ai Bear Stearns a admis faptul ca noua oferta este mai buna decat cea initiala, acest lucru nu compenseaza cu faptul ca banca in curand va disparea.
Intr-o tentativa de a castiga suport din partea conducerii si a angajatilor Bear Stearns, oficialii JP Morgan au declarat ca nu intentioneaza sa schimbe denumirea bancii. Pana in prezent insa, nu a fost luata nicio decizie finala, insa acest lucru pare sa incline mult balanta in favoarea tranzactiei.
De asemenea in incercarea de a pastra anumiti angajati ai Bear Stearns, conducerea JP Morgan le-a oferit acestora actiuni in cadrul bancii si a facut apel la doua dintre cele mai mari bancii de pe Wall Street, Morgan Stanley si Merrill Lynch, sa nu angajeze fosti angajati ai Bear Stearns.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO